Районният мюфтия Айдън Мохамед: Както лошо има, ако децата ходят с шалвари на училище

Бащата на Емине: Моето дете иска да ходи със забрадка и аз подкрепям това нейно решение

В благоевградския Административен съд стартира делото срещу заповедта на директора на средното общообразователно училище във Вълкосел, с която деветокласничката Емине Шаматарева е изключена от гимназията заради носене на забрадка като религиозна повеля. С аргумента, че това е дискриминационно отношение  към момичето, ограничаващо свободата и правата й, бащата на Емине, Ресим Шаматарев, заведе дело в съда, с което оспорва заповедта за изключване и преместване в друго училище на дъщеря му.

„Моето дете иска да ходи със забрадка и аз подкрепям това нейно решение, това ми е мотивът да заведа това дело. Забрадката е задължение на всяка една мюсюлманка, това не значи, че е религиозна повеля. Моето дете кой член от Конституцията нарушава, като носи забрадка в училище?“, сподели бащата Ресим Шаматев, който дойде в Благоевградския съд без адвокат, подкрепян от районния мюфтия Айдън Мохамед.

„Никой не оспорва светския характер на училищата. Ние оспорваме това, че ни гонят от тия училища. Какво означава да задължим някого да ходи по начин, по който на нас ни харесва. Другите деца се съобразяват, защото така са избрали. В страната трябва да отворим широко вратите за образованието без значение, по какъв начин ходят тези деца. Ако искаме да ги изгоним от училище това е друг въпрос. Нашата традиция не повелява момчетата да ходят с фесове, нашата традиция повелява всеки да ходи както си иска. Минаха времената когато налагаха глоби за униформата. Едно време нашите майки бях глобявани, че ходят с шалвари, днеска е същото с това дете“, коментира Айдън Мохамед.

На въпрос, ако децата решат да ходят с шалвари в училище, би ли подкрепил това им решение, районният мюфтия отговори лаконично.

„Какво лошо има в това. Каква е разликата между шалварите, панталона и полата. Това е лично решение. Забрадката не е религиозен символ. Какво лошо има в това да я носи момичето. Ние не съдим директора. Тук съм, за да подкрепя едно момиче, което иска да живее така, както иска. Това е личен избор. Ние искаме правилата в страната да бъдат за всички, без значение, без да накърняваме техните лични чувства. Правилата ги създават определена група хора, които трябва да се съобразят с реалността в която живеем днес“, добави мюфтията.

Правилникът на училището във Вълкосел, в което учат близо 400 деца, с мюсюлманско вероизповедание, категорично забранява носенето на шапки, забрадки, накити и предмети, които имат религиозен смисъл или провокират агресия и краен национализъм.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене