Читалището в Белица, което 130 години поддържа българския дух в общината, с летящ старт и в новия мандат

Снимки: Читалище „Георги Тодоров-1885” в Белица

Народно читалище „Георги Тодоров-1885” в Белица проведе снощи отчетно-изборно събрание. Ритуалната зала на общината едва побра всички членове, гости и приятели на културната институция, дошли да чуят с признателност за свършеното през изтеклия мандат и идеите за бъдещо развитие.

Представен бе отчет за дейността в периода 2012-2015 г., финансов отчет за 2015 г., приета бе и програма за развитие на читалището през следващия мандат – 2016-2020 г.

Председателят на читалищното настоятелство Гергана Кокарешкова, която ръководеше и събранието, благодари на всички членове и съмишленици, че отново са се отзовали на поканата да присъстват на събранието на читалището, което вече 130 години поддържа българския дух в Белица и общината.

Гергана Кокарешкова изказа благодарност и на гостите – кмета Радослав Ревански и заместника му Красимира Мавродиева, председателя на Общинския съвет Ахмед Ахмед и старши експерт „Хуманитарни дейности“ Крум Попов с думите:

„Фактът, че вие сте сред нас – гражданското общество на Белица, означава, че общата мисия по пътя за развитие на нашия град и община в сферата на образованието и самообразованието, бита и традициите, културно-историческото наследство, екологията и туризма, са приоритет за всички нас. Ще цитирам и  думите, с които младият ни кмет често си служи „Заедно можем повече“.

Отчетният доклад беше поднесен като презентация от секретаря на читалището Мая Падарева. Валя Попова пък сподели за връзката „местна общност – читалище”, за ролята на читалището в обществения живот на града и в местното развитие, а също и за общодостъпната дейност на гражданската организация.

Георги Манолов, председател на общинската организация „Русофили” – Белица, прочете поздравителен адрес към членовете на читалището от Национално сдружение Русофили в Република България.

Поздрав към присъстващите отправи и кметът на общината Радослав Ревански. Той заяви, че се чувства щастлив от факта, че е кмет на община, в която работи читалище с толкова богата и многофункционална дейност.

В началото на тази година читалището в Белица кандидатства с два проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество с Македония. Единият от тях е „Възстановяване на обекти от историческо и културно значение и опазване на материалното и нематериалното културно наследство в Белица и Македонска Каменица”, който включва основен ремонт на сградата на читалището.

По другия проект „Разгръщане на туристическия потенциал на общините Белица и Карбинци чрез сътрудничество за устойчиво използване на природните и културните ресурси” ще бъде извършена реконструкция на алейна мрежа в курортния комплекс „Семково“, изграждане на нови съоръжения и инвестиционен контрол на строителните дейности.

Всички в Белица се надяват и двата проекта да бъдат одобрени и да получат финансиране.

С пълно мнозинство се приеха всички документи в работата на събранието. В изпълнителните органи, настоятелство и проверителна комисия с пълно мнозинство членовете на читалище „Георги Тодоров-1885” преизбраха хората, натрупали опит във вземане на важни и отговорни решения и реализиране на проекти за общностно развитие.

В настоятелството са: Гергана Кокарешкова – учител, Мая Падарева – секретар, свещеник Николай Попов, Фанка Къшева – директор на гимназия „Никола Вапцаров”, Мария Чорбаджиева – учител в СОУ ”Св. св.Кирил и Методий”, Силвет Старева – юрист, и Ракина Тричкова – учител.

В проверителната комисия бяха избрани Катерина Бояджиева – икономист, Людмила Кифева – икономист, и инж. Георги Манолов – магистър по финанси.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене