Свържете се с нас

Таблоид

Девойка от Сатовча – продуцент и журналист в една от големите телевизии в Хаваи, с дебют в скалното катерене на Mokuleia стена

Публикувано

на

Девойка от Сатовча, която е един от главните продуценти в голяма телевизия в Хаваи, преди дни направи първия си опит в скалното катерене и стигна до най-високата точка на базалтовата Mokuleia стена, намираща се в континенталната част на САЩ.

Красивата и много смела Жулиета Ибишева е спортна натура и затова откакто е в Хаваи, не пропуска участие в почти всички спортни състезания като по уникален начин свързва полезното с приятното.

Mokuleia стена е скала от изключителен базалт, основно със спортни маршрути от 40 до 90 фута дължина и 5.7 до 5.13 височина.

В почивните дни, на нея могат да се видят по над 20 катерачи на ден, но през седмицата е възможно да няма и нито един. Тя се счита за единствената скала в САЩ, която дава изключителен тласък за екстремния спорт, който е с продължителност на сезона от 365 дни.

Специалисти и катерачи твърдят, че мястото било страхотно и любимо за много хора от цял свят, предимно за любители на скалното катерене. Катерачите предупреждават ентусиазираните аматьори, че катеренето по Mokuleia стена изисква коренно различен стил от традиционното скално катерене заради по-хлъзгавия и влажен характер на скалата и самия климат.

Местността предлага на туристите около 56 маршрута, много от които смесени, като за първия си опит аматьорите предпочитат възможно най-леките. В разрез с установената аматьорска практика, смелата и упорита българка Жулиета избрала за своя прощъпулник възможно най-трудния маршрут и достигнала успешно до най-високата му точка.

Близките на девойката са категорични, че упоритостта и целеустремеността си е наследила от майка си. Жулиета е дъщеря на бившия заместник-кмет на община Сатовча Зайра Ибишева, която продължава да е фактор в управлението на общината вече като общински съветник.

Преди години дъщеря й Жулиета замина на студентска бригада в Америка и от там тя съобщи на семейството си за кардиналното си решение да остане.

В момента тя е продуцент, режисьор и журналист в една от големите телевизии в Хаваи, печели добре, живее на брега на морето в Хонолулу, има собствен автомобил, много приятели и професия, за която казва, че не би заменила с друга.

В Хаваи според нея най-уникалното е атмосферата и начинът, по който се чувства всеки там – сякаш избавен от всички грижи, омагьосан от усмихнатите и приветливи лица на хората, което в България, за съжаление, все още не се случва.

„Тази атмосфера почувствах още първата сутрин, когато се събудих в Хаваи. Работя понякога по 15, дори по 20 часа в денонощието. Страшно много си обичам професията и не усещам дори как се е изнизала нощта в работа“, споделя Жулиета.

 

коментара

Таблоид

Събират в мобилен пункт опасните отпадъци в Гоце Делчев

Публикувано

на

 

Община Гоце Делчев и „БалБок Инженеринг“ АД организират за пореден път мобилен събирателен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци от домакинствата.

Към тези отпадъци спадат: Живачни термометри и ампули, живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки. Опасни отпадъци, които ще се приемат в пункта са също негодни препарати за растителна защита, както и лекарства с изтекъл срок на годност.

 

Пунктът ще бъде разположен в гр. Гоце Делчев на площад „Македония“, във времето от 10:00 до 16:00 часа, на 22 октомври 2019 г.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Уж изчистиха историята с къщите за гости, но не съвсем

Публикувано

на

Защо след сума ти оставки на висши държавни чиновници само зам.-министър Насо Мафията си стои на поста?

Седмица след като скандалът с къщите за гости, финансирани с евросредства през ДФ „Земеделие“, премиерът Борисов беше готов да се раздели с всички „виновни“, а земеделското ведомство обяви, че е извършена „тотална чистка в ръководството на фонд „Земеделие“. Да, ама не, казваше навремето един популярен журналист. Има си един заместник-министър, минал кариерно доста време и все на апетитни постове във въпросния фонд, раздаващ въпросните пари, който и до днес си стои необезпокояван- Атанас Добрев или Насо Мафията, както го наричат софийските му връстници.

Насо Мафията остана недосегаем и при акцията на прокуратурата в ДФЗ в началото на лятото, когато бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Припомняме, че Министерството на земеделието, заедно с ДФЗ, направи проверка на всички къщи за гости, финансирани с европари, които са в 5-годишния мониторингов период, и пусна един „кух“ списък (виж ТУК – http://www.dfz.bg/assets/10468/gosti.pdf), в който се покриха имената на собствениците на имотите, както и сумите, с които са се облагодетелствали от парите по оперативни програми.

Факт е, обаче, в схемата „къщи за тъщи“ са оплетени хора от всякакви политически кръгове и силови служби. Такъв хибриден екземпляр е и зам.-министър Атанас Добрев – син на висшата червена номенклатура Чавдар Добрев, но навлязъл в земеделския мениджмънт с лобиране през Тройната коалиция, ДАНС, ДПС и НФСБ на Валери Симеонов. Само десните протестъри ги няма в схемата, но тях никъде ги няма поради несъстоятелност.

Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ сами са отворили зейналите дупки в контрола на къщите за гости, като са приложили само санитарния минимум за контрол, изискван от Европейската комисия. „Европейският регламент, по който се прилага Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) казва, че задължително поне 5 години построеното с европейски средства трябва да се използва за това, за което са дадени парите. В регламента обаче пише, че държавата може да включи каквито и да било мерки за контрол, които не противоречат на европейското право, но трябва да гарантира, че може да ги изпълнява и са законни.

Така че контролът и мониторингът е в ръцете на държавата – т.е в ръцете на бившия земеделски министър Румен Порожанов и заместника му Атанас Добрев, които са подписали проектите за къщи за гости в предишното им качество на шефове на фонд „Земеделие“.
Порожанов заедно с още няколко души от министерството „жертва падна“, но заместникът му Атанас Добрев стои непоклатим.

Припомняме, че в началото на скандала земеделският министър Румен Порожанов обяви, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които текат въпросните 5 години, той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите. Към днешна дата публичните данни показват, че са върнати 600 000 лева от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти.

Консултанти по европрограми са на мнение, че условията, по които са се одобрявали проектите по времето на Атанас Добрев и Румен Порожанов, са повече от скандални. Първо, ако правиш къщата за гости върху наета земя, ти се изисква договор за наем за 30 години, но според условията от ДФЗ се изисква да запазиш бизнеса не повече от 5 години?! Т.е. липсва всякаква симетрия в сроковете и това е направено умишлено от ръководството на ДФЗ, т.е. от Порожанов и Добрев. Второ, липсва всякакъв контрол – пак задължение на двамата, извършван е такъв само въз основа на сигнали.

Порожанов е управлявал на два пъти фонд „Земеделие“ – общо 4 години и 6 месеца. Първият му мандат е от 1 април 2011 г. до 28 август 2013 г., а вторият, при втория кабинет „Борисов“, от 30 ноември 2014 г. до 14 февруари 2017 г.

При неговото управление са менажирани три приема на проекти за къщи за гости. Първият е стартирал на 28 май 2010 г. от предшественика му Калина Илиева, но проектите са одобрени от Порожанов. Вторият прием е от 19 октомври 2011 г., като Порожанов го е пуснал и го е разплатил. Третият прием е от 26 април 2013 г. и Порожанов отново го е стартирал, а проектите са одобрени от Атанас Добрев и разплатени отново от Румен Порожанов.

За отбелязване е, че докато течаха проверките, Атанас Добрев не излезе нито в отпуск, нито подаде оставка като шефа си. Хора от Министерството са на мнение, че по този начин той може да е повлиял на разследването.

Затова логично се питаме, защо след като Порожанов си подаде оставката, не го последва и другият, подписвал заедно с него – Атанас Добрев? И защо се прави прокурорска проверка.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ