Бойка Асиова ще разгадае тайната на разложките шевици

Известната писателка Бойка Асиова ще представи най-новата си книга „Запеските. Дух и материя“ пред почитателите си в Благоевград. „Дълбините на етнокултурата ни все още крие чудеса. Чудо са запеските на Разлог, чудо е, че Бойка Асиова е овладяла тази древност“, пише за книгата проф. д-р Георг Краев – известен етнограф. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Книгата е посветена на една уникална технология на изработване на запеските-бродерия, типична само за Разложкия край. Те са представени като картини и образи, втъкани в облеклото, отразявайки реалния живот на хората, бита и културата им. Книгата на Бойка Асиова е издадена със съдействието на Община Разлог, като историята за запеските в нея е образа на истински пазител на културното наследство на хората от Разлог за поколенията.

12963881_624315744382960_4719832224205077203_n

„Защо направих тази книга? Инатливо някак си. Всички вкупом твърдят – светът е тръгнал на развала, ще се затрие държавата ни, ще се стопи племето ни, а аз, мили Боже, прегърнала съм тия шарени петънца от майките ни, не си ги давам на забравата. Запеските, за които искам да разкажа и покажа, са 29. Днес на жените са познати не повече от пет. И то, без да знаят имената им“, споделя Бойка Асиова.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене