Животновъди от Разложко: Късният Великден и евтиният внос убиват пазара на агнешкото

Три седмици преди Великден все още няма търсене на агнешко месо, въпреки че и тази година цената за живо тегло се запазва на 6.00 лв., твърдят стопаните от Разложко, съобщава Бтв.  Те се опасяват, че няма да успеят да продадат агнетата си, а основната причина за това е евтиният внос, който е предпочитан от хората не заради качеството, а заради цената. Другата причина е фактът, че най-големият християнски празник Великден тази година е много късно. Това според тях ще ги принуди да смъкнат цената на живото тегло на агнетата, тъй като по-голямата част от тях ще са около и над 40 кг, а хората не могат да си позволят да дадат толкова пари накуп, за да сложат на трапезата си хубаво, качествено месо. „Хората предпочитат да си купят евтино месо, а не хубаво от нас, фермерите. Причината е, че им се вижда скъпо не защото цената се е увеличила, тя си е 6.00 лв. за килограм, а защото нямат пари, не могат да си позволят да дадат 150-200 лв. наведнъж, затова качеството не се гледа. На цена от 6.00 лв. можем да си позволим да продадем по-малките агнета, примерно до 25 кг, а по-големите… не знам. Никой няма да даде повече от 200 лв. за агне и по този начин ние сме на загуба, защото, ако искаме да ги продадем, трябва да свалим цената, а никой не те пита, че ежедневните разходи по агнетата са огромни. До Великден голяма  част от агнетата ще са около и над 40 кг. Това означава, че за да продадем такова агне, ние трябва да смъкнем цената и това отново е голяма загуба за нас”, сподели Александър Коцаков, който е един от най-големите животновъди в региона. За животновъд като него, който има над 200 агнета във фермата си, това е поредната загуба, но е принуден да продава и на по-ниска цена, защото в противен случай няма къде да ги пласира. „Все още няма търсене и от кланниците. Те също все още не изкупуват. Откъде се снабдяват, не знам. Вероятно и те предпочитат евтин внос, отколкото хубавото месо. Опасявам се, че тази година цената, която ще ни дадат, ще бъде по-ниска – 3.50-4.00 лв. На тази цена ние не можем да си покрием разходите. Миналата година имаше много търсене както от частници, така и от кланници. Получихме и много добра цена от тях. Тя варираше между 5.00 и 5.80 лв., което беше много добра цена. Предполагам и се надявам, че пазарът ще се раздвижи около 15-и април, но към момента, въпреки че е късно, все още няма никакво търсене. Аз имам около 50-60 редовни клиенти – частници, а досега само двама са ми се обадили. Миналата година по това време бях продал почти всички агнета”, допълни Коцаков. Той сподели още, че прекупвачите също подбиват цената на агнетата и изкарват пари на чужд гръб. Дали късният Великден тази година ще изиграе лоша шега на животновъдите и те ще претърпят поредния удар, все още не е ясно. Според браншовите организации ограничаването на вноса на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа би могло да доведе до увеличаване на изкупната цена, но това няма как да стане, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС. Все още не е ясно дали ще има увеличение на агнешкото месо по Великден и Гергьовден в магазинната мрежа, където към момента цената е от порядъка на 12-14 лв. за килограм. Според животновъдите и тази цена е твърде висока, тъй като от тях агнетата се изкупуват прекалено евтино и така потърпевшите страни са две – животновъдите и потребителите, които пък се товарят допълнително с неоправдано висока цена. При това положение единствените печеливши са търговците. Според бранша при цени между 4.80 и 5.00 лв. живо тегло, цената на агнешкото в магазините би трябвало да бъде не повече от 10.00 лв. за килограм, а при по-ниска – дори под тази цена. „За съжаление ние не участваме във формирането на цената в магазините. Нас никой не ни пита за колко сме продали, а би трябвало. Ако цената в магазина е пропорционална на тази, която се плаща на нас, и потребителите ще са доволни, няма да има ощетени. При това положение, което е в момента, няма как ние, производителите, да очакваме повишаване цената на живите агнета, след като сме оставени в ръцете на прекупвачите и кланиците”, казаха още от бранша.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене