Лъснаха добре прикривани позорни факти КОИ всъщност са земеделците Румен Йончев и Явор Хайтов!?

Малко известен е фактът КОИ всъщност са земеделците Румен Йончев и Явор Хайтов. Сапунисаните образи се размиват, истината излиза изпод пенливите мехурчета, тя е повече от скандална. Председателят и зам.-председателят на ЗНС крият тъмното си криминално минало зад строгата визия и умереното говорене.

В десницата, край Яне Янев, в коалиция НАПРЕД, в левицата, при Николай Бареков, рамо до рамо с олигарха Христо Ковачки… Малцина политици отговарят на този профил, но по-досетливите вече знаят, че става въпрос за Румен Йончев – понастоящем председател на Земеделски народен съюз, а от вчера и съпредседател на новопръкналото се ГМО ПП „Народен съюз“. Фактите, които лъсват в политическото и бизнес досие на Йончев са повече от позорни.

Политическото досие на Йончев е белязано от грандиозен скандал извън родните граници. BNews припомня, битието на Йончев коства членството на ЗНС в европейската десница. ЗНС беше позорно изключен от ЕНП в Брюксел с 46 гласа „за“ и 8 „против“. Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП тогава бяха изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии – Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (ДСБ), Божидар Лукарски (СДС), както и Петя Ставрева и Анастасия Мозер от „Обединени земеделци“. Всички те в един глас бяха категорични, че в ЕНП не могат да участват партии, които са „идейно безпринципни“.

От биографията на Румен Йончевс става ясно, че освен с политическото номадство, той е добре запознат и с мръсните схеми за източване на крупни суми държавни пари.

През 1999 г. Йончев е назначен на поста зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие“- същият този фонд, който днес се оказа, че е бил жестоко плячкосан и заради когото ни грози опасността да загубим над 1 млрд. евро. Назначението обаче далеч не е минало процедурния ред. Земеделецът успява да се докопа до апетитния пост благодарение на роднинските връзки с тогавашния началник на кабинета на Венцислав Върбанов Димитър Чукарски –  негов зет. На поста Йончев остава до края на управлението на ОДС. Той е ръководител на екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД.

При кабинета „Сакскобургготски“ пък името на Йончев стои зад мениджърския пост в „Смарт бизнес солушънс“ ЕООД, собственост на съпругата му Катя Чукарска-Йончева. От 2004 до 2007 г. Йончев е зам. изпълнителен директор на „Мегатрон“ ЕАД. От 2007 г. е управител на „Би Джи Ар Капитал“ ЕООД. През 2009 г. е бил кандидат за шеф на фонд „Земеделие“ заедно с Калина Илиева, но този път не успява да се пребори за поста.

Името на Йончев се свързва и с известната като „фирмата на властта“ „Водстрой 98“ АД (финансирана някога от КТБ). Дружеството участва в почти всички големи обществени поръчки. Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че Йончев е собственик във „Водстрой 98“ АД с дял 14.793%, а в декларацията си пред Сметната палата от 2004 г. е посочил, че има 2300 акции в дружеството, купени за 23 000 лв. Във встъпителната си декларация като депутат пред одитната институция Йончев е посочил, че има на влог 49 хил. евро, а спестяванията на съпругата му са близо 110 хил. лв.

Скандално и позорно е досието и на заместника на Цецка Цачева Явор Хайтов. Земеделецът се оказва в странна близост до сочения за най-богат българин Васил Божков. Любопитен факт от битието на Хайтов е, че освен всичко друго, той е бил и председател на управителния съвет на холдинга „Железопътна инфраструктура“, където основният пакет акции – 80 %, се държеше от милиардера Божков. Допирните точки на Хайтов и Божков обаче не свършват дотук. След като се оттегля безславно от МВР, Хайтов веднага се ориентирал в ситуацията и станал адвокат на Божков.

BNews припомня, че през септември 2015 година гръмна грандиозен скандал именно около него. Тогава бе хвърлена светлина върху крупна измама, извършена от депутата. След сензационно разкритие на финансистът Кольо Парамов стана ясно, че Хайтов притежава имот за 40 млн. евро до резиденция „Евксиноград“.

Историята на измамна схема, напълнила с колосална сума джобовете на депутата, започва на 26 януари 2009 г., когато чрез Държавната агенция по горите Хайтов заменя свои горски парцели от 480 декара край Тетевен, Рибарица, Троян и Трявна за три други с обща площ 94 декара в местността Траката край Варна, където е и резиденция „Евксиноград“. За целта имотите до морето са били преобразувани в горски. Важно е да се отбележи, че сделката е реализирана само ден преди кабинетът „Станишев“ да забрани замените, които бяха честа практика по времето на тройната коалиция.

Стойността на тези 94 декара в момента би била 40 млн. евро, тъй като пазарната стойност на квадратния метър там е 500 евро. Само че Явор Хайтов и жена му Валентина продават още през август 2009 г. почти 45 декара от имота на частна фирма, регистрирана в софийския квартал „Ботунец“. Неин собственик е Петър Крайнински. През февруари 2010 г. правителството на Бойко Борисов чрез Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие завежда иск да си върне апетитния парцел до резиденция „Евксиноград“.

Делото минава на три инстанции – през Варненския окръжен, Варненския апелативен и Върховния касационен съд. Всички те се произнасят в полза на държавата. Приема се, че договорът за замяна на част от парцела в размер на 44,899 декара е невалиден, защото става въпрос за публична държавна собственост. Имотът дори попада в границите на стопанство „Евксиноград“ и заради това никой не може да се разпорежда с него. В крайна сметка съдът решава, че Явор Хайтов и жена му не са имали право да придобият имота и следователно впоследствие да го продадат на фирмата.

Тези видни и добре обиграни грабители на държавата очевидно от гореизложеното имащи дълъг стаж зад гърба си изродиха нов мъртвороден политически ГМО-проект парадоксално наречен „Народен съюз“. Подкрепени от агентурата на ДС – Георги Първанов (Агент Гоце) , Красимир Каракачанов (Агент Иван), проф. Димитър Тадаръков и от политически трупове на Барековите отцепници Светлин Танчев и Георги Ковачев създадоха партия в центъра с цел да примамят отново обезверения и крайно отчаян избирател. Целта отново е плячкосване на държавен ресурс. Въпросът е останали такъв?

www.bnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене