Нови страшни подробности за убийството на Банскалията

Георги Николов- Дупката

Затворникът Златко Георгиев дава показания по делото

Криминалнопроявеният благоевградчанин Георги Николов- Дупката застана на подсъдимата скамейка за изнудване на Димитър Сукалински-Банскалията. Той е обвинен, че през месец март 2012 г. рекетирал шефа на фенклуба на ФК „Пирин“ да му плати 1000 лв., за да не го натопи, че имал пръст в отвличането му, съобщава struma.bg.Банскалията бил шантажиран във връзка със старо дело, по което Спас Покровнишки, Златко Георгиев-Златан и Стефан Назъров-Брежанеца били обвиняеми затова, че на 8 срещу 9 юни 2001 г. принудили насила Георги Николов-Дупката да им даде кола, пари, часовник и златни бижута, които придобил от обир на тотомилионер.

Мъжът ударил голяма печалба и отишъл на лозето с трабанта, в който носел парите, но Дупката го проследил и ги задигнал. Започнал да харчи, което пък привлякло вниманието на Покровнишки, Златния и Брежанеца, които решили да му вземат част от паричките. Делото за принуда по чл. 214, ал. 2 от НК, по което реално Георги Николов е пострадал, е образувано през 2002 г. в Окръжна следствена служба – Благоевград, но 10 години било на „трупчета“.

Възобновено е през 2012 г., като по това време Дупката излежавал присъда в Бобовдолския затвор. В разговор с други пандизчии станало въпрос за този случай и се споменало името на Банскалията. Евгени Калайджиев- Кебапчето, който също изтърпявал присъда, чул това и като излязъл на свобода, го разказал на Банскалията. По-натам Кебапчето организирал среща между Банскалията, Дупката и Златко, на която се обсъдило активираното дело, по което Дупката щял да бъде разпитван като свидетел.

Той щял да прехвърли цялата вина на безследно изчезналия Брежанец и нямало да накисне Банскалията, че е участвал в престъплението, но ако си плати 1000 лв. Разпитът трябвало да се проведе на 29 март 2012 г. Предния ден Димитър Сукалински бил в пицария „Ретро“ със сина си Бончо, който имал рожден ден.

Тогава няколко пъти звънял телефонът на Банскалията, който казал, че няма да плати, защото нищо не е направил. След това разпечатките показали, че с него е говорил Дупката, който бил призован на разпит като свидетел на другия ден сутринта. Банскалията пък му написал есемес с текст: „Престанете да ми звъните и досаждате, щото ще ида в полицията и прокуратурата да пусна жалба, че ме изнудвате. На 29 март Дупката бил разпитан пред съдия от 10,30 до 11,40 ч. Същия ден той се срещал с най-различни хора, пил кафе в заведенията „Милена“ и „Плаза“ – бил в компанията на ексченгето Георги Калинков-Калинката, с адвокат Васил Васев, с Росен Въчков-Сиси. Към 18 часа завел сина си на тренировка по бокс при неговия кум Румен Чавдаров, след което отишъл да се види с приятеля си Николай Икономов.

Помолил го той да прибере сина му от тренировката, тъй като имал среща на автомивката срещу хотел „Бали“. Икономов усетил, че Банскалията е притеснен, и решил да тръгне с него. Попитал го има ли проблем, но Банскалията казал, че всичко е наред, и отново му поръчал да побърза да прибера сина му от тренировка. Икономов изпълнил заръката и вече бил в дома си, когато получил есемес от Банскалията: „Тия ми изглеждат съмнителни, аз съм си вкъщи, ела до тук“, който изтрил, тъй като не искал да се замесва. Малко по-късно Банскалията му позвънил по телефона, но покрай него било твърде шумно и не могли да се чуят. Към 22.30 ч. на Икономов се обадил Румен Чавдаров и му казал, че Банскалията е убит.

Това са факти за последните часове от живота му, установени при разследване на убийството. Първоначално бяха арестувани като заподозрени Георги Николов-Дупката и Спас Покровнишки именно заради рекета на Банскалията, но впоследствие те бяха освободени и оневинени поради липса на доказателства, а убийството остана неразкрито.

Наблюдаващият прокурор Весела Стоилова отдели материалите за изнудването, за което накрая бе обвинен само Дупката. На вчерашното първо заседание бяха разпитани част от свидетелите. Приятелят на Банскалията Росен Въчков- Сиси обясни, че той е бил почти през целия ден с него, преди да го убият.

„С Митко сме приятели от деца. Той си беше страхлив и все ме викаше да ходя с него. На 28 март ме покани да ме почерпи за рождения ден на сина му. Искаше да отидем до „Струмско“, за да се срещне със Златко да си думат нещо. Не знам за какво, не съм го питал. След това каза, че ще се срещне със Спас Покровнишки, който ми е първи братовчед. Помолих го да ме остави на спирката, защото не исках да се засичам със Спас, неприятен ми е. После се разхождахме по центъра. На кафенето при операта дойде един адвокат и Митко го попита за някакво дело. Вечерта ми се обади един приятел от охранителна фирма и ми каза, че Банскалията е убит“, разказа Р. Въчков.

Тъй като спомените му са избледнели, бяха прочетени показанията, които е дал преди 4 години пред разследващия полицай, които той потвърди.

Съдия Маргарита Коцева изчете свидетелските показания и на Златко Георгиев, който бе доведен от затвора, където изтърпява присъда. Той потвърди това, което е казал на разпита пред разследващия полицай Иван Аврамов, че Банскалията го търсил за някакво дело. За същото Д.

Сукалински се срещал на автогарата с Дупката и Кебапчето.

Като свидетел бе призована чак от Бургас Нели Лазарова, която преди 4 г. е работила като сервитьорка в кафене „Милена“. Тя заяви, че няма никаква представа за какво я викат на делото. Банскалията бил редовен клиент, приятел на нейния шеф, и когато го убили, ходила в полицията на разпит.

Тъй като бе забравила какво е казала, нейните показания също бяха изчетени. Тогава тя обяснила, че Банскалията бил гръмогласен и го чула да казва на някой по телефона: „Дали да не взема да напиша едно съобщение и да ги заплаша с полиция“. Свидетелката потвърди казаното на досъдебната фаза и си тръгна обратно за Бургас, като съдът й пое пътните разноски от 100 лв. в двете посоки.

На следващото заседание ще бъдат разпитани останалите свидетели – Спас Покровнишки, Юли Тренев, адвокат Васил Васев, криминалистът Владимир Карадаков. Евгени Калайджиев-Кебапчето и Николай Икономов не са намерени от призовкаря. Редовно призованите свидетели Румен Чавдаров и Росен Йорданов бяха глобени с 500 лв. от съдия Коцева, след като вчера не се явиха на делото. Глобите ще бъдат отменени, ако представят обективни причини, че са били възпрепятствани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене