Неприличен жест на депутат от ДПС взриви НС

народното събрание

Георги Андонов поиска изгонването на Хамид Хамид от пленарна зала

Председателят Алиосман Имамомов, че никой  не може да му вменява какво е видял и какво не и отказа да го изгони

След редовната обедна почивка, смутена от прехвърчащите из кулоарите черни и оранжеви пеперуди, депутатите възвърнаха самообладанието си и с подновени сили продължиха „битката” за законовите промени в Сметната палата.

Спорът обаче за кратко се измести от основния си фокус и се завихри около това каква изобщо е ролята на Сметната палата и какви функции се очаква от нея да изпълнява.

Кулминацията на днешния работен ден в пленарна зала обаче настъпи с изказването на досегашния дългогодишен председател на Сметната палата проф. Валери Димитров, пише News.bg. Той бе категоричен, че има за кауза защитаването на в момента действащата уредба, тъй като тя е много по-добра от предлагания днес закон. Димитров откри проблем в новите текстове, защото те сваляли гаранциите за качество на извършваните одитите.

„Не ми пука дали ще бъда още председател на Сметната палата, така че не говорете за това”, скара се Димитров на депутатите.

„Изстрадал съм предишния закон, имаше хора, които идваха на работа веднъж в месеца да се подпишат”, разкри той пред народните избраници.

Като проблем той посочи и липса на законови изисквания за публичност на разходите, като предложи всяка партия да бъде длъжна да оповестява всеки свой разход от обществените ресурси с мотиви за него на интернет страницата си, като това ще улесни и одитния контрол.

Извършихме безпристрастно одитите на МВР и на авиоотряда и явно това е причината за някаква ярост срещу нас, заподозря Димитров.

Той накара депутатите да питат прокуратурата защо досега няма образувано наказателно производство, ако наистина е имало престъпление по установените нарушения.

С бурни аплодисменти и викове „Браво!“ депутатите от опозицията подкрепиха изказването на шефа на Сметната палата.

С края на речта на Димитров обаче в залата настъпи пълен хаос. Герберите скочиха срещу ДПС депутата Хамид Хамид, който според тях е направил непристойни жестове спрямо шефа на Сметната палата.

Андон Андонов от ГЕРБ дори се скара с председателстващия заседанието Алиосман Имамов за това, че последният се е направил, че не е видял нищо. Опозиционерът настоя Хамид да бъде изгонен от залата, което в крайна сметка не се случи.

ГЕРБ обаче не отстъпиха и поискаха почивка, колкото е необходима на Имамов да чуе от съпартийците си това, което цялата зала, без него явно, е видяла. Опозицията обяви, че ще реши дали да остане в зала до края на заседанието само, след като чуе решението на Имамов за това какви мерки ще предприеме срещу своя съпартиец.

Първите по сила в НС заподозряха, че ако подобен непристоен жест се направи от гербер, то председателстващият заседанието със сигурност няма да пропусне да види.

Имамов позволи 20-минутна почивка за охлаждане на страстите. В нея Красимир Велчев от ГЕРБ обясни на журналистите, че възпитанието му пречи да обясни какъв е бил този възмутителен жест. В случилото се той видя още една причина депутатите да минават психо тест, което е най-новото настояване на ГЕРБ.

Самият Валери Димитров призна пред журналисти, че не е видял дали депутатът от ДПС прави неприличен жест и към кого е бил насочен той. „Гледах си записките, защото имах много въпроси“, отсече шефът на Сметната палата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене