СКАНДАЛ в Белица!!! Директорка на училище репресира като „ХИТЛЕР“ свой служител! ТОРМОЗИ И ПЛАШИ, ЧЕ ЗА НЕЯ ЗАКОНИ НЯМА, щото лидерът на ГЕРБ – Белица бил неин човек!!! НА ВНИМАНИЕТО НА МИНИСТЪР КУНЕВА!

12957109_10205218044922991_1308903490_nПреди дни в редакцията на вестник Топ Преса – югозападният таблоид постъпи следния сигнал:

Уважаема медия Топ Преса, моля за вашето съдействие по следния въпрос:

На 17.09.2015 г. започнах работа като касиер в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Краище, след насочване от Бюрото по труда в гр. Белица и одобрена от директора на училището. Но с постъпването ми на работа директорката Атидже Мустафова Кьосова по прякор Къта, постоянно пречи да си изпълнявам служебните и трудови задължения: не ми предоставя допълнителните трудови споразумения на персонала за уточняване на заплатите, заповедите за отпуските на персонала, заповедите за допълнителни възнаграждения, с аргумента, че съм длъжна без нейното съдействие да си изпълнявам задълженията, сама да преценявам и да начислявам възнагражденията без необходимата документация. А в същото време разпространява сред колектива, че не се справям със задълженията си и че не е длъжна да ми съдейства нито тя, нито главната счетоводителка. Умишлено съм изолирана по устна заповед на директорката с цел освобождаване на работното място и оставянето на дългогодишната касиерка, която е придобила трудов стаж и възраст за пенсиониране, но все още работи като домакин.

При поредното искане от моя страна на информация за корекциите на заплатите на персонала на 28.03.2016 г. от директорката преди изготвяне на ведомостта за заплати, тя отказа с думите, че тя и домакинката си следят нещата, а аз да се оправям сама. Това става в дирекцията, където след пет минути влиза нейният съпруг, който е на длъжност огняр в училището, намеси се грубо в разговора и започна да ме блъска в стената, като се опита и да ме удари с думите: „Не търси нищо, ние не те искаме тука, ти си тъпа и психично болна – искаме да подпишеш молбата за напускане. И, ако не напуснеш да края на месеца, ще си имаш сериозни проблеми с мен, ние няма да те оставим да работиш спокойно.

След отправените заплахи от страна на съпруга на директорката Муса Кьосов се чувствам застрашена от физическа разправа. Върху мен се упражнява физически и психически тормоз от сем. Кьосови. Адресирала сим този сигнал и до министър Кунева и чрез Вас и чрез нея се надявам на спешни мерки срещу ужаса който изживявам всеки ден.

С уважение:  Нурие Муса Гагъм, с. Краище, общ. Белица

След постъпване на сигнала разследващ екип се обърна към община Белица за становище по проблема и ето какво отговориха от там:

Има  извършена проверка по жалба от  Нурие Муса Гагъмс вх. № 94-00-603/31.03.2016 г., по до кмета на община Белица. На  31.03.2016 г. в изпълнение заповед с № РД-15-70/31.03.2016 г. комисия в състав:

  1. Зулфие Бимбашова – гл. счетоводител в община Белица
  2. Найла Кунгьова – ст. сп. ИД в община Белица
  3. Крум Попов – ст. експерт хуманитарни дейности в община Белица

Посетихме ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Краище. Във връзка с подадената жалба се срещнахме и разговаряхме с директорката г-жа Кьосова и с г-жа Гагъм – касиер и разгледахме част от документите, свързани с начисляване на суми по ведомостта и изплащане на такива от касата на училището.

Констатирахме следното:

Г-жа Нурие Муса Гагъм е назначена с трудов договор на длъжността касиер в ОУ с. Краище през м. септември 2015 г. Длъжността касиер отговаря на потребностите от приемане, предаване, отчитане на парични средства и документи и съхраняването им в касата. Изготвя ведомости за трудови възнаграждения. Оформя по установения ред документите, паричните средства в банката за изплащане на работните заплати, премии /ДТВ/, командировъчни и други разходи. За изпълнение на задълженията на касиер трябва да се предоставят всички документи, които обосновават извършването на касови операции и изготвяне на ведомости за работни заплати. За месеците септември, октомври, ноември и декември 2015 г. ведомостите за работни заплати са изготвяни от г-жа Драскова. Нурие Гагъм е изготвяла ведомости за месеците февруари и март 2016 г. Ведомостта за месец януари е изготвена от г-жа Драскова – бивш касиер, която в момента работи като домакин на училището, а сумите за работни заплати са изпратени от г-жа Гагъм. От назначаването на работа Нурие Гагъм е получила с приемо-предавателен протокол ведомости за предходен период. За подготвян на ведомостите не са й предоставяни никакви заповеди /за начисляване на лекторски часове, за използване на платени отпуски от персонала на училището, за изплащане на суми от касата, нито пък информация за основните работни заплати на персонала за определения % за прослужено време/. В проверените няколко заповеди не бе записано – със заповедта да се запознае касиера за сведение и изпълнение и съответно няма подпис на касиера, което е доказателство, че лицето не е запознато със заповедите на директорката. След инцидента с г-н Кьосов – съпруг на г-жа директорката и е предоставена папка с допълнителните трудови споразумения на персонала. На папката е записано дата на получаване: 30.03.2016 г. и час 11.30. Не й е оказана никаква професионална помощ от бившата касиерка /та и в момента на проверката е на работа/ и от счетоводителя на училището. Тя сама без наличието на документи, доказващи размера на работните заплати и без заповеди е изготвяла ведомости, изготвяла е приходни и разходни документи, отразяващи движенията на парични средства в касата.

Комисията констатира, че във ведомостите на училището за последните четири месеца са променяни основните заплати на директорката – г-жа Кьосова и на учителките: Муслева и Парапунова /без заповеди/. През месец декември 2015 г. на директорката е отразена основна работна заплата в размер на 1 130 лв. През месец януари на същата е отразена основна работна заплата в размер на 1 002 лв. В месец декември на г-жа Муслева е отразена основна работна заплата в размер на 675 лв., а през месец януари на същата е отразена сума от 777 лв. В месец декември на г-жа Парапунова е отразена основна работна заплата в размер на 723 лв. По допълнителните трудови споразумения на същите е записано: ОРЗ на г-жа Кьосова – директор размер – 947 лв., на г-жа Муслева – ОРЗ 675 лв., на г-жа Парапунова – ОРЗ – 625 лв. Поради липса на всякаква информация, при изготвяне на ведомостта за месец февруари, касиерката Нурие Гагъм е имала за основа работните заплати от предходен месец /януари/ и е начислила ОРЗ – различни от определените в допълнителните трудови споразумения.

За начислените суми е изготвен констативен протокол, с който директорката я задължава да поправи допусната грешка. Пак без заповед да извърши корекции и да поправи грешки, които са допуснати поради липса на необходимите документи /допълнителни споразумения и заповеди или грешки, допуснати от предишната касиерка/.

В жалбата си г-жа Гагъм пише, че при служебен разговор с директорката на училището /за пореден път да търси допълнителните споразумения на персонала за уточняване на основните работни заплати/ грубо се намесил нейният съпруг – Муса Кьосов. Започнал да вика и да я блъска в стената. Отговорът на г-жа Кьосова по този въпрос е, че в този момент съпругът й е изпълнявал задълженията на охрана и само й е направил забележка. Същият по документ е назначен като огняр в училището. По този въпрос комисията не може да се произнесе и остава това на органите на МВР.

Комисията е на мнение, че в ОУ с. Краище не е създадена атмосфера, в която служителите да могат да разговарят с ръководителя за всички училищни проблеми. Липсва комуникация.

Топ Преса е шокирана от случващото се в едно българско училище в община Белица. Настоява да се вземат спешни мерки за решаването на проблема и въпросната директорка, с прякор „Къта“, да бъде санкционирана, а ако продължава да репресира служителите си, направо да бъде уволнена. Държим да заявим, че я потърсихме за становище по темата, но тя буквално ни заплаши, че, ако се занимаваме с нея, щяло да стане доста неприятно за нас. Същата от години парадира с близостта си с ПП ГЕРБ и лидера на партията в Белица. Явно това я кара да мисли, че за нея закони няма. Е, ние от Топ Преса не мислим така.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене