Над 2000 дка нови гори ще бъдат залесени в Пиринско

През тази година се очаква да бъдат залесени над 2000 дка нови гори в Благоевградска област. Това обяви инж. Иван Гергов – директор на Регионална дирекция по горите – Благоевград на пресконференция днес.

Той поясни, че за 2015 година са залесени близо 1500 дка, което е над два пъти повече от залесените площи спрямо предходната 2014 година.

„Предвижданията за тази година са да бъдат залесени над тези площи още 30% допълнително, като всички видове залесявания ще бъдат насочени преди всичко към възобновяване на площи от горските територии, които не са могли и не могат да бъдат естествено възобновени и залесени“, заяви той.

Директорът на РДГ-Благоевград подчерта, че има над 10% намаление на броя на незаконните посегателства над горски територии в Пиринско. Проблемни райони, в които се извършват най-много нарушения в горите, остават Разлог, Гоце Делчев и Гърмен. По думите му там нарушенията са дребни по обем, но много на фона на всички останали и са свързани най-вече с дърва за огрев на местното население.

Ръководството на РДГ – Благоевград отбеляза, че всички дейности по отношение на разрешаването на добива на дървесина са в електронен вариант. „Това беше една от първите стъпки, която се предприе с цел прозрачност“, категоричен бе инж. Гергов.

Вече има електронен превозен билет за транспортиране на дървесина,видеонаблюдение в цеховете, а автомобилите са снабдени с джипиес устройства.

Инж. Иван Гергов допълни, че предстои от 1 юли да бъде въведен електронен превозен билет за транспортиране на дървесина и от останалите горски територии – от горите на физически и юридически лица и от горите на общините. От 1 септември предстои и въвеждането наелектронен дневник за фирмите, които се занимават с преработка на дървесина.

Директорът на РДГ-Благоевград апелира и към земеделските производители да не палят ниви и стърнища в близост до горски територии, във връзка с пожароопасния сезон, който е факт от 1 февруари. Той заяви още, че към момента изградените кули за ранна диагностика на горски пожари на територията на областта са 10, като предстои изграждането на още такива кули.

По повод на кампанията „Седмица на гората 2016“, която се провежда от 4 до 9 април, РДГ-Благоевград, заедно с Югозападното държавно предприятие и Община Благоевград, провежда редица мероприятия. Утре РДГ организира Ден на отворените врати, а на 7 април деца от ЦДГ№8, заедно с представители на РДГ, ще проведат игри на открито с екологична насоченост в парк „Ловен дом“. На 8 април кампанията продължава със залесяване в района на язовир „Стойковци“, което ще се извърши от студенти на Природо-математическия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и служители на ТП „ДГС Благоевград“. Финалът на Седмицата на гората ще бъде поставен на 9 април в парк „Ловен дом“, където благоевградските деца ще научат повече за лесовъдската професия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене