БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ДЕЛО В БЛАГОЕВГРАД! Родители поискаха смяна на пола и името на 4-г. си дете от женско на мъжко

Бебето се ражда като момиче, но след година започнали физиологични промени, лекари установили, че е хермафродит, но с преобладаващи мъжки полови органи и хромозоми

Районен съд – Благоевград смени името и пола на 4-годишно дете от женско в мъжко. Решението е взето след заведено от родителите безпрецедентно дело.

Бебето се родило с външни полови органи на момиче, но когато станало на годинка, родителите, които са от симитлийско село, забелязали увеличение на клитора на половия орган и незабавно започнали консултации с лекари специалисти. Направени били хормонални и генетични изследвания в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев” ЕАД в София, след които на детето била поставена епикриза хермафродитизъм.

Впоследствие в отделението по образна диагностика на болница „Лозенец“ е направен преглед на ядрено-магнитен резонанс, който установил липса на влагалище и матка и наличие на мъжки полови органи – тестиси, микрофалос и големи лабии. Родителите направили консултация с хирург в УМБАЛСМ „Пирогов”, където им била предложена операция, която обаче можела да се извърши само след допускане промяна на пола на детето.

При това положение родителите завели дело в Районен съд – Благоевград с искане за промяна на името. В хода на делото е допусната съдебномедицинска експертиза и заключението на вещото лице е, че роденото като момиче дете е от мъжки пол и се налага извършване на оперативна корекция.

Представен бил и социален доклад на отдел „Закрила на детето” към дирекция СП – Благоевград със  становище, че в интерес на детето е да се промени полът и името му.

Съгласно чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска при няколко случая – когато е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Съдията счита за важно именно обстоятелството, че детето е от мъжки пол, което е установено от съдебномедицинската експертиза.

Неясното определяне на пола на едно лице може да му създаде проблеми не само от лично естество, но и такива с обществен характер. Полът има съществено значение при встъпването в брак, кандидатстването за ин витро процедури, та дори и в областта на наказателното право, където определени престъпления могат да бъдат осъществени само от лица от единия пол, а пострадали могат да бъдат само лица от другия пол. Неопределеният пол би могъл да доведе до сериозни последици от личен и социален характер.

В случая при раждането детето е било записано от женски пол поради наличие на външни полови белези на момиче. Впоследствие са настъпили промени, като направените изследвания и прегледи установяват, че детето е от мъжки пол и се нуждае от хирургическа операция. С тази промяна, допусната в ранна възраст, и след хирургическата интервенция детето ще може да се впише в своята полова идентичност. С тези мотиви съдията в Районен съд – Благоевград уважава молбата на родителите за промяна на пола и името на детето, което ще бъде отразено в общинска служба „Гражданска регистрация“.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото е безпрецедентно и първото за съдебния район.

Първият интерсекс човек, който публично разкри, че иска да променя пола си, е Пол Найденов. Роден като хермафродит, но записан с женски пол, впоследствие претърпява физиологични и генетични промени. Той  завежда дело за промяна в зряла възраст в Софийски районен съд миналата година. При него вещо лице установява, че има генетичен пол на мъж (XY полови хромозоми), но съдът отказа да промени пола му с мотива, че диагнозата била непълна. Отказът се обжалва пред СГС.

 struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене