Разследване на вестник „Градът“: НАЦИОНАЛНИЯТ СКАНДАЛ С ОРЪЖЕЙНАТА ФИРМА КИНТЕКС РАЗКРИ: Грандиозна афера извършена в полка на Гоце Делчев

Преди години обаче има и нищена афера, която днес излиза на бял свят, с фирмата в Македония покрай три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма в град Гоце Делчев при разформироването ѝ. По документи оръжието е трябвало да се претопи в металургичния завод „Тито“, но на практика е било засечено да пътува през България за трета странаСимеон ВАЛЕНТИНОВ

Прокуратурата и ДАНС проверяват договори за 57 млн. евро по разследване за източване на „Кинтекс“ ЕАД, писаха медиите през седми­цата. Държавната фирма е била посредник по сделки на различни частни фирми със страни от Третия свят. Една от държавите е Бангладеш. Събраните до момента данни източване на държавни средства са се възползвали две фир­ми. Това са „Емко“ ООД на Емилиян Гебрев и „Аркус“ АД. ­

В понеделник агенти на ДАНС и прокурори иззеха документи от централата на „Кинтекс“ в София. Все още няма официална информа­ция по случая. От Министер­ството на икономиката, чия­то собственост е държавната оръжейна фирма, са заявили, че се извършва проверка и са предали необходимите документи на разследващи­те. Изданието не е успяло да се свърже за коментар с управителите на трите ком­пании. Офисите на „Кинтекс“ и „Емко“ са на една и съща улица в София – „Джеймс Бау­чер“. Централата на „Аркус“ е в Лясковец.

„Кинтекс“ е основана е през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военна продукция. През 1992 г. тя е преобразувана в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата. Занимава се с износ и внос на оръжие, бо­еприпаси, бойна и специална техника за нуждите главно на Министерството на отбра­ната и МВР, както и на срод­ни държавни учреждения. Посредничеството в интерес на частни български фирми се практикува сравнително отскоро.

Неотдавна министърът на икономиката Божидар Лукарски отчете двойно на­растване на поръчките, оси­гурени от „Кинтекс“ за бъл­гарски предприятия за 2016 г. в размер на 112 млн. лв. През 2015 г. пък са били оси­гурени поръчки за 56 млн. лв. Това е ръст от 14% спря­мо 2014 г. Според Лукарски тенденцията за повишаване на поръчките ще се запази и догодина.

След промените от 1989 г. почти всяко правителство поставя свои хора начело на „Кинтекс“, като дойде на власт.

„ЕМКО“ Е СОБСТВЕНОСТ НА БИВШ СЛУЖИТЕЛ ОТ „КИН­ТЕКС“

„Емко“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Той е бивш служител на „Кин­текс“ и дългогодишен играч на оръжейния пазар. Негово­то име се свързва с редица скандали. Миналото лято не­известни лица са се опитали да отровят с рядка отрова Гебрев и сина му, пише „24 часа“. Тогава бизнесменът изпаднал в кома и лекарите едва го спасили. Синът му се отървал по-леко. През 2001 г. митническата служба на САЩ задържа кораб с негова доставка от 30 млн. патрона за Никарагуа.

Преди години обаче има и нищена афера, която днес излиза на бял свят, с фирма­та в Македония покрай три български камиона с картеч­ници МГ-3 и 33 минохвъргач­ки М-43, взети от местната казарма в град Гоце Делчев при разформироването и. По документи оръжието е трябвало да се претопи в ме­талургичния завод „Тито“, но на практика е било засече­но да пътува през България за трета страна. В аферата имало и замесени военни от югозападния град. Днес фа­ктологията и по този скандал ще бъде нищена щателно и всички виновници изправе­ни пред съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене