Детското в Благоевград препълнено, 40 малчугани са с усложнени пневмонии и бронхиолити, разкриват допълнителни 10 легла в други отделения

Детско отделение на благоевградската болница е препълнено с болни деца с усложнени пневмонии и бронхиолити, вече настаняват пациенти и в УНГ и очно отделение, хоспитализираните са вече 40. Само за изминалата нощ са приети три деца със силна кашлица, висока температура и белодробно възпаление. Едното е кърмаче на 4 месеца, което е консултирано в неотложния кабинет към МДЦ „Рубидент“ и по преценка на дежурния лекар е насочено за болнично лечение. Момиченце на 1 г. и момче на 6 г. също са приети по спешност през нощта, а на сутринта и 2-годишно дете от Симитли.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев потвърди за растящия брой болни от вирусни инфекции деца. Според специалистите заболяванията при децата са зачестили от тази седмица след рязкото затопляне на времето, вчера термометрите стигнаха до 27 градуса на открито, което е твърде висока температура за това време на годината.

„За овладяване на създалата се ситуация има разкрити допълнителни 10 легла в други отделения, имаме готовност за прием на още деца. Основна група от пациентите в детско отделение са бебета и деца до 3-годишна възраст, които са рискови и лесно се разболяват от остри респираторни инфекции. Обикновено симптомите са развиват за 2-3 дни след контакт с болен, оплакванията варират според типа вирус, но най-често включват болка в гърлото, силна кашлица, повишена температура, отпадналост, както и липса на апетит. Обичайно неусложнените вирусни инфекции преминават за седмица при взети своевременно мерки с прием на антивирусни медикаменти, витамин С и повече течности”, каза д-р Митев.

45-дневно бебе е транспортирано по спешност завчера през нощта с усложнен бронхиолит за специализирано лечение в Център по педиатрия – София.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене