Новият Изборен кодекс влезе в сила, шефът на ЦИК подаде оставка заради несъвместимост

ЦИК

Само ден след като парламентът отхвърли президентското вето върху новия Изборен кодекс, той вече е обнародван в извънреден брой на Държавен вестник и влиза в сила от днес. Заради несъвместимост по новите изборни правила досегашният председател на Централната избирателна комисия Красимира Медарова подаде оставка от комисията, за да запази мястото си на съдия в Софийския апелативен съд.

По същата причина оставка подадоха и още двама членове на ЦИК – говорителят Бисер Троянов, който е съдия във Върховния касационен съд, и съдията от Софийския градски съд Валентин Бойкинов. И тримата бяха назначени в ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Напускането на трима членове няма да попречи на работата на комисията, която днес реши до съставянето на новата ЦИК функциите на Медарова да поеме заместник-председателят Румяна Сидерова (БСП). Тя ще води заседанията и ще подписва решенията на изборната комисия, която трябва да организира на 16 март частични кметски избори в пет села.

С влизането в сила на новия кодекс започва да тече и 15-дневният срок за съставяне на новата комисия. До 20 март президентът трябва да назначи 15 членове на ЦИК по предложение на четирите парламентарни партии, НДСВ и „Синята коалиция“, които имат евродепутати, а парламентът трябва да избере председател, двама заместник-председатели и секретар. За сформирането на новата комисия е предвидена публична процедура, без да е уточнено нито кой я организира, нито какво ще включва тя.  Неяснотите около съставянето на ЦИК бяха един от аргументите на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене