Мария Габриел и външният министър на Ливан обсъдиха приоритети на сътрудничество между ЕС и Ливан

Бейрут, Ливан – След визитата на място в лагери за сирийски бежанци в Ливан, Делегацията от членове на Групата ЕНП в Европейския парламент, ръководена от българския евродепутат Мария Габриел, проведе редица срещи на високо ниво.

2

При срещата с ливанския външен министър Гебран Басил, управлението на масовия приток на бежанци в Ливан бе сред основните теми на разговора. Ливан е сред страните, изправени пред най-голям бежански натиск. Понастоящем страната е приела повече от един милион сирийски бежанци, което е ¼ от нейното население.

Мирното и трайно разрешаване на сирийския конфликт е другият важен въпрос, обсъден с ливанския външен министър. Положението в Сирия оказва пряко въздействие върху Ливан и заплашва стабилността на страната като неин съсед.

Темата за развитието в Близкия Изток и ролята на ЕС в този контекст бе друг фокус на срещата на високо ниво.

В рамките на дискусиите бе отделено специално внимание на възможността, която предоставя преразглеждането на Европейската политика за съседство. „Важно е да бъдат определени  приоритети на сътрудничество, които да отговарят на общите цели на ЕС и Ливан. Ключова в тази връзка е ролята на Европейския парламент“, изтъкна ръководителят на делегацията Мария Габриел.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене