Започват се първи стъпки за канонизация на Неврокопския митрополит Борис

Неврокопският митрополит Борис, обичаният духовник, ерудит и архипастир, който през 1948 г. е убит от ръката на низвергнат свещеник, агент и член на БКП, ще бъде канонизиран за светец. Започват се първи стъпки по събирането на информация за живота и делото на митрополит Борис.

Новината сподели Неврокопският митрополит Серафим на среща с миряни в Благоевград, като каза:

„Наближават 70 години от убийството на Неврокопския митрополит Борис. Всеизвестна е обичта и почитта на  православните християни както от Неврокопска епархия, така и от цялата ни страна към неговия подвиг, неговото дело, неговия свят живот. Неврокопският епархийски съвет в края на миналата година взе решение да излезе с предложение до Светия Синод на Българската православна църква с молба да благослови да се започне подробно изучаване на живота и делото на митрополит Борис и да се състави комисия, която, като има предвид наличните документация, наличните свидетелства, разкази, спомени от все още живите хора, които са познавали и общували с митрополит Борис, да се произнесе по въпроса за възможността за неговата канонизация, след което Светият Синод да предприеме стъпки към решение на този въпрос.NevrokopskiMitrBoris_krizata_Ushte
Надявам се през периода на настоящата година и половина до времето, когато ще се чества 70-годишнината, да съумеем да съберем достатъчно сведения за неговия живот и дело и да се надяваме на благоприятно решение в тази насока.“

Очаква се да бъде сформирана специална комисия, която да извърши изследване на живота, писанията, одареността и чудесата на митрополит Борис Неврокопски според запазената документация и свидетелства на негови съвременници и на хора, получили помощта му и след неговата мъченическа кончина.

Информация за живота, творчеството и святото дело на дядо Борис Неврокопски събира от години и екипът на „Добротолюбие“. Голяма част от наличните ни досега данни сме публикували в блога, посветен на него. Продължаваме да записваме спомени и свидетелства за духовника, пастиря, проповедника, твореца, общественика, подвижника, помощника, мъченика за вярата митрополит Борис Неврокопски.

Ако имате какво да разкажете за дядо Борис, ако можете да свидетелствате за неговата помощ, пишете.

Ще публикуваме още и още интересни и вълнуващи проповеди, слова, мисли и думи на и за Неврокопския митрополит Борис.

По молитвите на блаженопочившия Твой мъченик и изповедник, Господи, помилуй ни!

10632823_205514736450881_7084540548220508995_n

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене