Областите Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и Ловеч остават без европари за ВиК проекти

Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и Ловеч са четирите области от общо 28 у нас, които няма да имат достъп до европейски фондове за изпълнение на ВиК проекти. Така при авария жителите там или ще трябва да са ,без вода дълго време, или общините ще трябва да платят за ремонта от бюджетите си.

За да се използват евросубсидии за ВиК проекти е необходимо малките ВиК дружества в общините да бъдат консолидирани в един голям оператор.

„Спекулациите на тема цена на водата като мотив за несъгласие за влизане в асоциация и че много им били хубави малките общински ВиК дружества са неприемливи“, заяви министър Лиляна Павлова, цитирана от Нова тв.

Несъгласието на Троян, например, да участва в окрупняването на ВиК сектора ще остави Ловешка област без европари за водни проекти. Същото важи и за останалите 3 области, където консолидирането е спряло по една или друга причина.

„Всички общини в тези 4 области, които не са дали съгласие за реформа, няма да могат да получават и държавно финансиране“, категорична бе Павлова.

От троянското ВиК обясниха, че и досега са се справяли сами, като всяка година инвестират между 500 и 700 хиляди лева в реконструкция на мрежата.

А за останалите общини в областта, които също остават без европари заради отказа на Троян, министерството гарантира държавно финансиране.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене