Ученички от Благоевград участваха в подготовката на сесия на ООН

Доброволци от Младежки общински съвет по наркотични вещества (МОСНВ) Благоевград – Хабибе Сунай – XII клас в ПГИ, и Камелита Бежански – XI клас в ЕГ, взеха участие в Младежки форум 2016 на ООН във Виена (Австрия), относно наркотиците. Събитието беше във връзка с подготовката на Петдесет и девета сесия на ООН, която ще бъде през април 2016 г. в Ню Йорк. Момичетата бяха придружени от Магделена Рахова, която е секретар на Общински съвет по наркотични вещеста в Благоевград и координатор на МОСНВ.

На форума присъстваха представители на 27 държави от целия свят. Събитието беше в сградата на Международния център във Виена.

Форумът започна с изказване на д-р Жилберто Гера  – шеф на дирекция „Наркотици, превенция и здраве“ в ООН, който беше категоричен, че не можем да говорим за контрол на наркотиците, при положение че това са забранени вещества, т.е. трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни по отношение на дрогата. След това работата продължи по групи, като беше дадена възможност на участниците да определят причините за употреба на наркотици, какви са последствията и да намерят някакви решения.

От Общински съвет по наркотични вещества Благоевград  изказаха благодарността си към на фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски, който пое разходите  за пътуването и престоя на Камелита Бежанска в Австрия.

“Благодарни сме и на ръководството на Община Благоевград, което активно съдейства за реализирането на това пътуване и участието в този форум“, допълниха от ОбСНВ Благоевград.

Двете момичета преминаха три етапа на интервюиране, за да бъдат избрани за представители на този форум. ООН можеше да поеме издръжката само на един член от дадена държава и за България това беше Хабибе Сунай.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене