Жребий решава днес кой напуска Общинския съвет в Дупница

Николай Табаков

Общинската избирателна комисия в Дупница ще излезе днес с решение за разпределението на мандатите в ОбС – Дупница след решението на Върховен административен съд. Заседанието беше насрочено за вчера, но бе отложено за 30 март, след като стана ясно, че допусната грешка от  Информационно обслужване – Кюстендил налага ново изчисление.

ОИК реши Информационно обслужване да промени квотата съобразно решението на ВАС, която се   промени от 534 на 535 гласа, след като се промени и броят на действителните гласове от 17 593 на 17 629.

Днес ще се теглят и три жребия. С първия ще се определи ще има ли ново лице в ОбС, останалите два са алтернативни, обясни адвокат Здравко Василев, председател на ОИК – Дупница.
Сигурно е, че влиза независимият кандидат Иван Танев, на когото на изборите два гласа не стигнаха да стане част от Общинския съвет. Именно той обжалва решението на ОИК за състава на ОбС. Днес ще бъде определено чие място ще заеме той. Най-вероятно ще има размествания в листата на Реформаторски блок.

17

Ст. Стоянов

Заради промяна в преференциите по всяка вероятност ОбС ще напусне музикантът Николай Табаков, а на негово място ще влезе треньорът по таекуон-до Христо Михалчев, който според преброяването на изборите имаше 1 глас по-малко. След повторното преброяване се установи, че Михалчев има един глас повече от Табаков.
Жребий ще определи подреждането в съветническите листи, тъй като се оказва, че по двама кандидати от една партия имат еднакъв брой преференции. От значение за състава на ОбС – Дупница е жребият между представителите на ОДБ-СДС, представителят на неправителствена ромска организация Стоян Стоянов, който е настоящ общински съветник, и банкера Георги Георгиев.

Останалите два жребия са между кандидати за съветници от две листи с еднакъв брой преференции, но останали извън този ОбС. Някой от тях може да влезе евентуално, ако друг от тяхната листа напусне местния парламент. Това са Ивайло Петров и Христо Васев от БСП и Маргарита Кьосева и Емилия Кузманова от ОДБ.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене