Мария Габриел проведе първи разговори с политическите сили в Ливан

Делегацията от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент, ръководена от зам.-председателя на групата Мария Габриел, се срещна с представители на политическите сили в Ливан за обсъждане на предизвикателствата, пред които са изправени ЕС и страните от Средиземноморието. Дискусията с Надим Башир Джемайел, народен представител от ливанската политическа партия Катаеб, и със защитници на демокрацията, свободата и справедливостта в Ливан, се фокусира върху ролята на Ливан и ЕС в Близкия Изток в контекста на войната в Сирия, която илюстрира състоянието на регионалните и международни отношения.

В Ливан като приемаща страна са потърсили убежище повече от един милион сирийски бежанци. Според участниците в дискусията е необходимо страната и нейните партньори, включително държавите членки на ЕС,  да инвестират в бъдеще повече средства за подобряване на хуманитарната ситуация. Ливан, Близкият Изток и Европа трябва да се изправят решително срещу радикализацията и тероризма и да работят заедно за решаване на първоизточника на проблема.

Мария Габриел наблегна, че Групата на ЕНП остава ангажирана с поддържането на въпросите за Ливан на преден план в дневния ред на ЕС. Страната представлява остров на стабилност, без който мирът както в региона, така и в Европа, е невъзможен.

В заключение бяха обсъдени начините за запазване и задълбочаване на политическите връзки с политическите сили в Ливан и семейството на ЕНП.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене