Борис Анзов: Би било редно да се спре тероризма там на място в Сирия, не да се чудим къде да наместим бежанците

Борис Анзов с министъра на културата на Катар

Борис Анзов е роден в Гоце Делчев през 1980 г. Учил е в Трето основно училище „Братя Миладинови“ до 7 клас. След това заминава с родителите си за Русия където неговия баща работи. Там завършва своето средно образование в Руското училище 1042. Постъпва в Руския Университет Дружба на народите по специалности „Хуманитарни и социални науки“ и „Международни отношения“. Той е първият българин в РУДН там създава и Българско студентско дружество, което обединява българите от три университета на пук на тезата, че българите в чужбина се делят. По негово време българските студенти в Русия са най-активните сред всички български студенти в чужбина. Развиват голяма творческа и културна дейност. Името на Борис Анзов нашумя напоследък, като българският журналист, пострадал в Сирия.

Г-н Анзов, вие станахте популярен в България след като попаднахте под обстрел в Сирия. Как се озовахте там?

В България трябва явно да се случи най-лошото с тебе, за да те забележат! А хората, които правят добро и не спират да правят реклама на България в международен мащаб не ги зачитат, като искам тука да визирам не себе си, а бащата на Филип Киркоров. Една личност който никога не е спирал да прави реклама навсякъде, където и да има участие със своите песни и фамилия. Бедрос Киркоров. Искам да напомня че Фамилия Киркоров управлява целият шоубизнес в Русия. Бедрос Киркоров е пьрвият изпълнител на песента Альоша, баща на Филип Киркоров, той не е забелязан няма никакво признание дори грамота от българските власти!!!! Какво да говорим за нас останалите обикновени хора. Пред фамилията Киркоров в Русия се отварят всички врати само произнасянето на тази фамилия се асоциира с България. И няма никакво признание от собствената си държава и управляващи.

Как попаднах в Сирия? Чрез министерството на отбраната на РФ с който имаме дългогодишни изградени контакти. Също така съм подавал и за сирийска виза самостоятелно.

Какво видяхте като пристигнахте в Сирия? Какви спомени пазите от там?

Пристигнахме в 5 сутринта, на Руската Авиобаза „Хмей Мим“ в провинция Латакия. Неописуема гледка. Самото летище е в котловина а от височините светеха жилищни сгради от всички страни в голямо разстояние от самото летище. Нещо като затишие пред буря, но неописуемо красиво. Сирия е земята със древна история тук по тази земя са ходели всички древни пророци, Мойсей Исус Христос, Дева Мария..

Тук в Сирия е извършено и първото в историята на човечеството братоубийство. Кайн убива своя роден брат Авел заради власт, пари, завист и от злоба. Не съм виждал по красиви древни места от тези в Сирия които посетихме, макар и разрушени унищожени умишлено от хора, който нямат нищо общо с религията -терористи. Още съм под впечатлението на древния град Малюля. дори не мога да намеря думи и да опиша този град и видяното в него, а иначе навсякъде скръб и разруха. въоръжени хора. Гилзи, шрапнели, разрушени домове, инвалиди, деца, които не ходят на училище. Скръб и трагедия, дори не мога да си обясня как международните сили позволяват да се случват подобни неща. Убеден съм, че има механизми за регулирането им, но явно няма интерес. Русия се бори с международния тероризъм на място, в зародишните им клетки и правилно постъпи.

Защото според мене, ако не го беше направила, международните терористи щяха да нападнат и нея от страна на Северен Кавказ. както го правиха през 90-те години чрез свои емисари от Близкия Изток, финансирани от ислямски организации.

Бяхте ли в Сирия след инцидента?

Нас ни обстреляха в първия ден, отидохме да правим репортажи от току-що освободените райони на правителствените войски на Сирия от Джабхат Ал Нусра, те не са подписали меморандум за прекратяване на огъня. Вместо това продължават да се занимават с разбойничество и нападения и да унищожават всичко християнско, дори и джамии. За това не мога да ги нарека вярващи хора. по-скоро атеисти бизнесмени, печелещи пари чрез кръв и трупове. За най-малкото неподчинение в техните редици можете да бъдете убит. Това разказаха техни съмишленици решили да сложат оръжието и да започнат мирен живот.

Целта на посещението в Сирия, на моята втора командировка беше да се убедим лично как протичат и дали се спазват съглашенията за примирие. Лично да се убедим и да видим какво са сътворили така наречените умерени опозиционери дали така въобще могат да бъдат наречени. Според мен те не са хора.

Преди няколко дни в България стана изключително актуална темата дали да приемаме бежанци от Сирия заради информацията за евентуален бежански лагер в Кресна. Какво е Вашето мнение по въпроса като човек, който е бил там?

Аз видях в Сирия със собствените си очи деца с оръжие в ръце, тежко въоръжени с гранатомети. деца по на 10-15 години. Едно такова дете вместо да ходи на училище, то се разкарва с оръжие в ръце и много често го използват за чужди интереси. Децата лесно се подават на религиозни манипулации в името на джихада и не само. Моят въпрос към всички вас и цялото европейско общество е как мислите – дали едно такова дете дошло при нас под формата на бежанец ще се съгласи да работи като работник в Баварските автомобилни моторни заводи? Моят отговор е НИКОГА. Ще стрелят и убиват. Те вече са почувствали силата на оръжието. Дали трябва да приемаме бежанци моето мнение е да но всичко има своите предели и граници.

Как да се прави граница между тези дето имат боен опит и обикновените хора – никой не може да отговори. За това може би било редно да се спре тероризма там на място в Сирия там трябва да се решава проблема в корена, не да се чудим къде да наместим бежанците. България има свой проблем с българското население. Самите ние българите бягаме от нея. Този проблем трябва да се реши. Първо да си помогнем на самите нас, та после и на другите. 25 години демокрация в България доведе до тотално унищожение на българщината в културен и социален план. Смъртността в страната е по голяма в много пъти от раждаемостта. Нормални условия за работа няма. Хората търсят реализация в чужбина готови сме да се унижаваме да берем портокали в Испания, тютюн, картофи, маслини в Гърция за да преживяваме.

Превърнахме се в измекяри на гръцкия фермер. По-голямата част от нашето население. Приоритет и гордост е да събираме малини в Португалия. Съдя го по репортажите от Нова тв (наскоро гледах Миролюба Бенатова в нейни предавания). Нашите дядовци и баби дали си живота за българската държава, а сега умират като кучет, ако не се намесят техни роднини да помагат материално за закупуването на лекарства и дори елементарни прегледи.

Вие сте роден в Гоце Делчев, но живеете от дълги години в Русия. Защо се преместихте?

Моят баща навремето реши да си търси своето щастие в Русия докато всички се ориентираха на запад – в Германия и Италия. Моят баща Кирил Анзов бе избрал за себе си да работи в Русия и така цялото семейство тръгнахме за Русия. Да търсим своето щастие и по-добър живот от започналата да се разваля и криминализира България. Искам да отбележа, че сме тръгнали от нулата!!! Нямали сме вуйчовци владици нито роднини народни представители нито чиновници роднини.

Възпитани сме да правим всичко с честен труд и работа. Така сме възпитани, колкото и странно да звучи на някои хора. Не сме убивали нито грабили, не сме търсели лесни пари всичко се постига с много труд, честност и работа. Искам да отбележа още, че нашата фамилия Анзови и моят баща сме помогнали на два големи български манастира от национално значение, на които не искам да споменавам имената, на една цяла черква. Помогнали сме и за построяването на паметника на маршал Жуков в руската столица, който се намира в непосредствена близост до червения площад , също и така на паметника „Героите на Плевен“ в Москва и паметника на Кирил и Методий, намиращи се до Администрацията на Руския президент Владимир Путин. Така сме възпитавани – да бъдем родолюбци и истински българи Македонци от пиринския край.

С кои известни личности сте правили интервюта?

Интервюта имам с президентите на Азербайджан Алхам Алиев, на Армения Серж Серкесян, Ингушетия, Дагестан, Чечня. Още със сина на Фидел Кастро, министъра на Културата на Кралство Катар, Бахрейн министъра на Нефта на ОАЕ Шейх Нахаян, премиер-министъра на Татарстан, Конструкторът легендарният конструктор на Автомат Калашников Михаил Калашников….. и много др.

Какво Ви предстои? Предвиждате ли пътуване до България?

В момента съм си в Русия. Работя над няколко мои документални филми, в това число и мое разследване за убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Освен да видя своите роднини и близки аз няма какво друго да правя в България засега. Гоня си задачите и работата, защото без мен никой няма да я свърши моята си работа. Такъв филм няма.

На вас и на вашите читатели искам да пожелая следното: Вярвайте, защото вярата ще ни спаси. Нека всеки вярва в своята вяра и тя да бъде вътре във сърцето. Нека бъдем по-добри и да вършим добри дела. Обичайте се един друг, защото животът е кратък. Няма какво да делим. „Всичко е временно и преходно на този свят“. (Цар Соломон)

Автор:
Ерол Емилов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене