Католици и арменци празнуват днес Великден

Католическият свят днес празнува Великден. В столичната католическата катедрала „Св. Йосиф“ в 10.30 ч. ще бъде отслужена литургия за празника. Чествания ще има и в много други населени места в страната.

В пасхалната литургия приз изминалата нощ папа Франциск осъди терористичните атентати в Брюксел и призова християните да не се поддават на страха и песимизма.

„Нека не позволяваме на тъмнината да завладее нашите сърца“, заяви главата на Римокатолическата църква в навечерието на Великден, цитиран от „Стандарт”.

Заради екстремистките атаки в белгийската седмица много поклонници отмениха планираното си посещение в Рим, но въпреки това в базиликата „Свети Петър“ имаше много вярващи, дошли, за да чуят месата на папата. Папа Франциск влезе в църквата само с една запалена свещ. „Днес е празник на надеждата. Тя ни е така необходима в този момент“, заяви в речта си римският предстоятел.

Днес Великден празнуват и протестантите, както и арменците. Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното при тях е, че предпразничната тържествена литургия започва около 17.30ч. и приключва към 19.30 ч. Тогава казват „Христос Воскресе“ – на арменски: „Кристос хавиав имерелоц“, а отговорът е: „Ортняле хартюна кристоси!“. Иначе и при тях великденският символ е червеното яйце.

За източноправославнитете християни тази година Възкресение Христово е на 1 май. Правосланата Цветница тази година е на 24 април.

Голямата разлика между празнуването на Великден е повод за многогодишни дебати между отделните църкви. До 325 година Възкресение Христово се празнува от отделните църкви в различни дни и при това не винаги в неделя.

През 325 г. се провежда Първият вселенски църковен събор, който решава, че Великден се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Това правило се прилага масово между 326 и 1582 г.

През 1582 г. се извършва реформа на календара – папа Григорий ХIII заменя стария Юлиански календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар или нов стил. Православният свят не приема тази календарна новост, защото с новия календар има опасност Великден (християнската Пасха) да изпревари юдейската Пасха или да съвпадне с нея.

Папа Франциск повдигна отново въпроса за единното честване миналата година. А отговор от Източната църква ще бъде даден след Всеправославния събор през тази година.

Запознати припомнят и взаимния призив след историческата среща на Папа Франциск и патриарх Кирил в Куба през февруари тази година: „Ние не сме съперници, а братя и от това понятие трябва да се ръководят всички наши взаимни действия и действията ни спрямо външния свят. Призоваваме католици и православни от всички страни да се научат да живеят заедно в мир и любов“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене