Свържете се с нас

Разследване

Разкриха 10 агенти в бели престилки от Югозапада, бившият шеф на пернишкия Профилакториум д-р Лазар Георгиев агент на хартия, кюстендилецът д-р Баров с псевдоним Бобеков 25 г. бил болничен шеф

Публикувано

на

лекари
10 лекари от Югозапада са били агенти на Държавна сигрност, това установи Комисията по досиетата след проверка вчера.
Пенсионираният преди близо 10 години д-р Лазар Георгиев, който живее в Перник, фигурира в списъците като агент по линия на Шесто управление. Георгиев е бил директор на Специализираната болница за рехабили-тация и долекуване, известна като Профилак-ториума, в Перник. След пенсионирането си работи и в болницата в Трън до закриването й. Той е бил вербуван на 10 март 1983 г. от тогавашния кадрови офицер лейтенант Георги Канациев. По-късно го е ръководил о.р. Иван Джегалски. Снет е от отчет през 1990 г. като в досието му са открити 5 картончета образец 4 и 2 образец 6.
Нямам спомен да сме го използвали като агент след регистрацията, дори смътно си спомням този лекар“, заяви за „Вяра“ Канациев. „Не съм работил с него, повече на хартия, не е бил значим“, каза и Иван Джегалски.
Д-р Лазар Георгиев не бе открит за коментар.
Кюстендилецът Борис Баров е бил 25 г. управител в „Специализирани болници за рехаби-литацйя – Национален комплекс“ ЕАД – филиал Кюстендил. Той се е подвизавал като сътрудник с псевдоним Бобе-ков. Кюстендилци казаха, че докторът се ползва с добро име в града, имал и издадена книга.
Друг кюстендилец в бяла престилка – Страшимир Каранов, е бил вербуван през 1988 г. от Йотко Стефанов и е донасял като агент Любенов. Той е бил изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на онкологията в София.
Д-р Темелко Шингаров, който е бил управител на болницата „Св. Врач“ в Сандански, е бил вербуван като агент Николов. Под ръководството на о.р. Никола Дар-дев медикът е сътрудничил на ОУ на МВР-Благоевг-рад – ДС-Сан-дански.
Зад псевдонима агент Драганов се крие самоковецът Николай Дренски. За него липсват данни за снемане от действащия .оперативен отчет.
Бившият управител на благоевградската болница Живко Палов е давал информация на Шесто управление като агент Ваклинов. През 90 г. е снет от дейност, негов ръководител е бил кап. Любен Марчев.
Дупничанинът Жельо Йосифов е бил щатен служител на ОУ на МВР-Кюстендил -ДС. Бил е член на Съвета на директорите на университетската болница в Плевен. Роденият в гърменското село Марчево д-р Димитър Канелов е докладвал като агент Делчев до 1988 г., а д-р Давид Ка-раилиев от Кочан се е подвизавал като агент Цветан.
Софиянецът Красимир Балев, който е бил шеф на Специализирана болница за рехаби-литация в Сапарева баня е бил агент Злата-нов.
Източник:Вяра

коментара

Разследване

253 къщи за гости ще трябва да върнат 46,4 милиона лева, лакомията на българина е безгранична

Публикувано

на

253 производства за общо 46,4 милиона лева са открити до този момент след проверки на къщи за гости, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Въпросните бенифициенти са получили финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Сред санкционираните е и къщата за гости, използвана за лични нужди от бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Той който беше обвинен за конфликт на интереси, защото е бил в управата на земеделския фонд, отпуснал над 391 хил. лв. безвъзмездна субсидия за къща за гости, припомня Медиапул. От този скандал тръгна и проверката на ДФЗ на общо 288 проекта. Към момента са обработени резултатите за 276 от тях. Проектите, на които не е наложена санкция, са едва 23.

По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. От ДФЗ обясняват, че за тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неспазване на ангажимента за създаване на нови работни места, както и липса на активи, за които е изплатена субсидията.

От разплащателната агенция уточняват, че ДФЗ още е в етап по откриване на производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане.

По разпореждане на Министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по Програмара за развитие на селските райони, за които 5 годишният период на мониторинг не беше изтекъл. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Топ Преса също съобщи за доста нарушения в къщи за гости в Гоцеделчевско, собствениците на които са се облажили от тлъстата субсидия и вместо къщи  за гости си построили фамилни къщи за „без гости“, за собствена употреба.

коментара

Продължете с четенето

Разследване

Скандал! Запечатаха пресевната на строителния предприемач от Абланица Венци Амзов!

Публикувано

на

Амзон беше неотлъчно до Капитанова през цялото и управление!

Амзв беше неотлъчно до Капитанова през цялото и управление!

Пресевната на управителя на строителната фирма А -СТРОЙ от хаджидимовското село Абланица, Венци Амзов  е запечатана от Басейнова дирекция и РИОСВ. От известно време насам, соченият за голям предприемач Амзов, за да издвършва дейност, не може да добира инертни материяли, а купува такива от своя конкурент Ангел Шербетов – Малкия Мук, показва проверка на Топ Преса след сигнал на хора от строителната гилдия.

Това което се знае, че печелилият всички обществени поръчки в община Гърмен и особено близкия на бившия кмет Минка Капитанова, Амзов имал договор с държавата за почивстване на речното корито, но вместо да го чисти, Амзов необезпокоявано точил „на корем“ инетртни материяли. Това било установено след проверка, установено е че той злоупотребявал и в други посоки и му били сложени печатите. Припомняме че Амзов беше едно от сочените имена, които са разследвани за схема за купуване на гласове в община Гърмен. Наистина беше необяснимо как само неговата фирма, печели обществените поръчки в общината управлявавана от вече изметената кметица Капитанова. Опитите ни да се свържем с Амзов до ден днешен за коментар и становище по темата остават неуспешни. Очаквайте подробности…

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ