БХК, изселници и преки участници в Корнишките събития почитат жертвите на Възродителния процес

Участници в така наречените Корнишки събития и български изселници в Турция ще почетат паметта на загиналите преди 43 години в гоцеделчевските села Корница и Брезница.

На 28 март 1963 г. в Корница влизат около 500 служители на МВР и военни, срещу които българите мюсюлмани оказват силна съпротива. Опитите на властта за насилствена смяна на рождените имена на българите мюсюлмани довеждат до ескалация на напрежението в Корница и Брезница. При потушаването на бунта са убити 5 души, 80 са ранени, 12 са пратени в затвора, други 300 са изселени.

Възпоменателният събор за жертвите на Възродителния процес ще се проведе в събота, 26 март, 11,00 часа в село Корница пред паметната плоча на загиналите. Четири от жертвите са от селото, а една е от съседното с. Брезница. Проявата обаче не се организира от ДПС.

„Сред организаторите са Сдружение „Българска европамет”, Вселенска съборна църква на Христос, Български хелзинкски комитет и Съюзът на офицерите от запаса „Атлантик”. Това пише в уведомителното писмо, проявата е разрешена от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов”, уточни управникът на Корница Рамадан Бялк. Организаторите ще положат цветя пред паметника и ще се помолят. После ще раздадат курбан на местните хора. Ще има и музикална програма през целия ден. В Корница ще дойдат не само десетки наши изселници в Турция с корени в Корница и преки участници в кървавите събития, но и политзатворници, и мюсюлмани от региона.

„ДПС ще почете паметта на загиналите в Корнишките събития на самата дата – 28 март, понеделник, от 17,30 часа. Поканени са ръководителите на партията Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак. Церемонията ще е скромна, целта ни е да се поклоним пред паметта на жертвите, а не да правим политическа сбирка”, уточни кметът Рамадан Бялк.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене