ОбС – Благоевград прие план за противодействие на тероризма на територията на общината

На редовно заседание на Общински съвет Благоевград днес  бе приет план за противодействие на тероризма на територията на общината, предаде репортер на Pirinsko.com.

„Както виждате Благоевград не прави изключение – и ние сме в Европа. Предвид случващото се в последно време направихме един анализ на риска. Знаете много добре на границата ни има много сериозно стълпотворение на хора, бежанци, които всеки един момент могат да тръгнат през България вместо през Македония и това разбира се наложи да се приеме този план. В него се прави анализ на отговорностите на нашата община. Създава се щаб, който се ръководи от кмета на община Благоевград, посочени са и местата където се събират големи групи от хора и са потенциални мишени на терористични атаки“, разясни Георги Васев.

Сред местата включени в Плана са стадион „Христо Ботев“, всички училища, големите хипермаркети, молове, закрити спортни бази и предприятия с повече от 100 -200 човека на смяна.

В план за противодействие на тероризма на територията на община Благоевград се предвижда анализ на риска от газово оръжие, наводнения, бедствия , пожари.

„Притесненията идват от факта, че бежанския поток няма да свърши още дълго, ако не се вземат кардинални мерки. И, ако сега беше ударено сърцето на Европа, то входът на Европа сме ние. Тук е и моментът да се каже  че населението също трябва да окаже помощ в тази посока, да бъдат по –наблюдателни“, добави Васев.

Местните парламентаристи също така гласуваха изменение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища в община Благоевград.

На сесията на ОбС-Благоевград беше гласувано и отпускане на еднократна финансова помощ на жители на община Благоевград, сред които и 300 лв. на мъж в тежко финансово положение, който е с висока степен на инвалидност.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене