Сова Харис: БСП и ГЕРБ с равни резултати на изборите

Сова Харис

БСП и ГЕРБ изравняват електоралната си подкрепа. Ако изборите бяха днес, 20.1% биха дали гласа си за ГЕРБ, 19.9% – за БСП, сочи проучване на „Сова Харис“, поръчано от в. „Преса“.

БСП и ГЕРБ биха взели по 6 мандата за евроизборите, според данните, набрани през февруари.

Мандати биха имали още „България без цензура“ (ББЦ) на Николай Бареков, ДПС, Реформаторският блок и „Атака“.

ББЦ и ДПС биха имали по 2 мандата, а Реформаторският блок – един.

47% са категорични, че ще гласуват.

„От май до декември 2013 г. в изследванията е регистрирана известна преднина на социалистите. През последните два месеца обаче разликата се стопи. ГЕРБ успя да се наложи вдясно и стабилизира позициите си. Зимният сезон пък намалява подкрепата за управляващите. Най-съществена промяна в електоралната подкрепа през последния месец се наблюдава при „България без цензура“, ВМРО-БНД, ЗНС и движенията „Граждански контрол“, „Сила“, „Екогласност“.Заявяващите, че ще дадат своя глас за тази формация са се удвоили. Това означава, че Николай Бареков и съратниците му са намерили формата, чрез която могат да утвърждават участието си в политическия живот“, се казва в анализа на данните на „Сова Харис“.

Политиците с най-висок рейтинг са еврокомисаря Кристалина Георгиева (43%) и кметът на София Йорданка Фандъкова (38%). Според данните трети по рейтинг е премиерът Пламен Орешарски с 29% одобрение, следван от президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, които имат по 28% одобрение.

След тях са лидерите на БСП Сергей Станишев и Бойко Борисов, които имат по 25% одобрение. Георги Първанов е с 22%.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене