Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Планът за управление на парк „Странджа“ е готов за трети път

Планът за управление на природен парк „Странджа“ ще бъде внесен до края на следващата седмица в Министерството на околната среда и водите. Това съобщи Петко Цветков, изпълнителен директор на фондация „Биоразнообразие“, която се занимава с изработването му. Работата по документа започна преди 14 години, а това е третото му внасяне за одобрение в министерството.

“Труд”

България се страхува от радиация в Украйна

България се страхува от радиация от Украйна. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността, свикано от премиера Пламен Орешарски.

При евентуален военен конфликт са възможни диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна, обясни вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

“Сега”

Драстичното поскъпване на тока става все по-неизбежно

Въпреки клетвите на енергийния министър Драгомир Стойнев, че няма да допусне увеличение на тока, поскъпването на електроенергията става все по-неизбежно. Вчера Националната електрическа компания (НЕК) поиска рязко повишение на цената, по която доставя ток на електроразпределителните предприятия (ЕРП) – с безпрецедентните 150%.

През 2013 г. най-голям е ръстът в осигурителния доход на чиновници и съдии

С над 60 000 по-малко осигурени от планираните за 2013 г. отчита Националният осигурителен институт (НОИ), макар че спрямо 2012 г. те са се увеличили с около 51 000 души. Държавните чиновници, съдиите и прокурорите са с най-висок ръст на осигурителния си доход. Докато в частния бизнес ценят повече труда на младите, в държавната администрация опитът все още има по-голямо значение и доходът на по-възрастните служители е по-висок.

Дълговете и забавени плащания от държавата задушават фирмите

Дълговете на българския бизнес продължават да растат. Фирмите постепенно се обезкървяват и по-голяма част от тях вече са декапитализирани. Задълженията им са с 61% по-големи от собствения им капитал и с 50% над дълготрайните им материални активи. Почти всяка фирма дължи или й дължат пари, а ефектът е лавинообразен. Това са само част от изводите от представен вчера анализ на Българската стопанска камара (БСК) за междуфирмените задължения към 1 януари 2013 г.

“Стандарт”

Чакаме бежанци от Украйна

Нова бежанска вълна може да връхлети България, ако възникне въоръжен конфликт между Русия и Украйна. За това предупреди вицепремиерът Цветлин Йовчев вчера след извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. „В Украйна живеят 250-300 хиляди българи, които при евентуална заплаха може да поискат да се върнат у нас“, каза Йовчев. Той се опасява и от засилване на ксенофобските настроения в Украйна. По думите му при трайно влошаване на отношенията между Русия и ЕС може да се затрудни реализацията на някои от големите инфраструктурни проекти като „Южен поток“. Също така да има проблем с доставките на газ.

Пет дни парно, ако спре газът

Ако газовата криза от януари 2009 г. се повтори, абонатите на топлофикациите у нас ще имат парно поне за първите 5 дни. За толкова време предприятията са длъжни да поддържат запаси от мазут, според нормативната уредба. Всички топлофикации, които използват за производството на топлоенергия природен газ, държат такива резерви, показа проверка на „Стандарт“.

“Монитор”

Пълна проверка на пилетата за хормони

Пълна проверка на пилешкото месо и продукти за инжектирани хормони на растежа започна вчера Министерството на земеделието и храните по разпореждане на министър Димитър Греков. Ще бъде проверена цялата верига – от пилешките ферми до щандовете в магазините. Целта е, ако се установи, че има хормони в пилетата, да е ясно откъде е тръгнал проблемът и какъв е произходът на местото.

Парламентът бутна ветото върху Изборния кодекс

Парламентът с лекота преодоля президентското вето върху Изборния кодекс. На извънредно заседание вчера за около час и половина народните избраници отново приеха правилата за гласуване, като 138 подкрепиха новия кодекс, а 80 от ГЕРБ бяха против. Парламентарните групи на БСП и ДПС бяха максимално мобилизирани. За сметка на това опозицията се оказа доста по-рехава. 14 души от ГЕРБ не участваха в единственото гласуване в днешния извънреден пленарен ден.

БГ икономисти напират за работа в Германия

Все повече български икономисти търсят реализация в Германия, отчитат от Агенцията по заетостта (АЗ). „Много често ни търсят за свободни места, но няма как да им предложим работа, тъй като и там икономистите не са сред дефицитните професии в Германия”, заяви пред „Монитор” EURES мениджърът за работа в Германия към АЗ Славка Радева.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене