МЕЖДУНАРОДНА УЧЕБНА, ПРЕПОДАВАТЕЛСКА И ОБУЧИТЕЛНА ДЕЙНОСТ В СОУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, С. САТОВЧА, БЪЛГАРИЯ

Във връзка с „ПРОЕКТА” по френски език на тема: “Градина без граници. Нека нашият дух цъфти в градината на Европа”, по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2, Стратегически партньорства, 22 – ма ученици от Италия и 20 ученици от Румъния участваха в международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в СОУ „Св.св.Кирил и Методий”, с.Сатовча  в периода от 12.03.2016 – 19.03.2016 г.

33

Ръководители на групите бяха: на Италия – г-жа Silvia Moretti – Главен координатор на Проекта, г-жа Luisa Gatti и г-жа Silvana Radaelli; на Румъния – г-жа Mihaela Minea, г-жа Gratiela Calcan, г-жа Mariana Gheonea и г-жа Alina  Rodica – Директор на училището в гр.Буков.

На 12.03.2016 г, Екипът на България посрещна с цветя партньорите от Италия и Румъния на аерогара София. Направихме разходка из гр.София, като посетихме: катедралата „Александър Невски”, СУ „Св.Климент Охридски”, Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”, Руската църква „Св.Николай”, Народното събрание, Президентството и Министерски съвет, Народен театър „Иван Вазов”, Ротондата „Св.Георги Победоносец”, Национален дворец на културата и др.

На 13.03.2016 г. посетихме Рилския манастир, гр.Благоевград, гр.Банско, а вечерта настанихме нашите гости в хотелски комплекс „Дъбраш”, където бяха любезно посрещнати от ръководството на училището – г-н Милко Сиркьов и г-жа Цветана Янева.

На 14.03.2016 г. всички ученици и учители бяха построени в двора на училището за  тържествено посрещане на партньорите с хляб, сол, цветя, менче с вода и под звуците на духовия оркестър с ръководител г-н Наум Странджев и мажоретен състав с ръководител г-жа Катерина Коджаманова.

Откриването на срещата се проведе в кабинета по френски език, звучаха химните на България, Италия, Румъния и Европа.

Г-жа Райка Славчева приветства гостите с Добре дошли в България и нашето училище, след което даде думата на Директора на училището – г-н Милко Сиркьов.

Екипът на Проекта връчи подаръци на партньорските училища. Програмата продължи с химна на училището, европейска делегация с учениците от X – а клас и фолклорни песни под ръководството на г-н Наум Странджев. По-късно  г-жа Райка Славчева презентира училище Сатовча, образователната система и България. Следобяд посетихме манастира „Св.Георги” в гр.Хаджидимово и атрактивната зоологическа градина.

На 15.03.2016 г. партньорите имаха възможност да участват в експериментални часове по: френски език – г-жа Славчева, английски език – г-жа Лозанова, информационни технологии – г-жа Кавракова и г-жа Айролова, музика – г-н Странджев, български език и литература – г-жа Николова, история и цивилизация – г-жа Качанова и г-н Дунчев, биология и здравно образование – г-н Топалов, математика – г-жа Л.Камбова, физическо възпитание и спорт – г-н Б. Влайков и г-н О.Влайков. Обмениха се добри педагогически практики и идеи. Партньорите останаха доволни от интерактивните методи, използвани в часовете от нашите колеги-новатори.

Следобедната програма продължи с разходка из парка и Националния исторически музей в гр.Гоце Делчев. Партньорите се насладиха на красотата и природата в градския парк. Запознаха се с исторически и археологически находки от тракийската, славянската и българската култура, открити в долината на Места.

5

На 16.03.2016 г. партньорите посетиха гр.Пловдив. Разходиха се из старинната част на града с екскурзовод на френски език, който им разказа за античните, средновековните и възрожденски паметници, съжителстващи в неповторими ансамбли на територията на историческото Трихълмие – Античен театър, Балабанова къща, къщата на „Златю Бояджиев”, къща „Хиндлиян”, Римски стадион, Гребна база, централна търговска улица, Кметство и др. Гостите се насладиха и възхитиха от красотата и забележителностите на града.

На 17.03.2016 г. нашите партньори имаха възможността да гледат един невероятен спектакъл – „Приказка за физиката и химията”, под ръководството на г-жа Нели Бурова и г-жа Силвина Адамова. Нашите ученици изиграха добре ролите на Нютон, Паскал и др., демонстрираха невероятни опити, презентираха велики учени в областта на химията и физиката.

След това в музейната сбирка се проведе среща с Кмета на Община Сатовча д-р Арбен Мименов, който приветства гостите, презентира Община Сатовча и връчи подаръци на всички участници. Г-н Кирил Караколев – местен краевед и бивш учител по история и цивилизация разказа за историята и културата на Сатовчанския край.

От 17.00 часа в читалище „Св.св.Кирил и Методий”, гостите наблюдаваха фолклорен концерт под ръководството на г-жа Катерина Коджаманова. Участваха децата от детската градина, учениците от училище Сатовча и групата за Високо пеене.

От 19.30 часа започна Интернационалната вечер в градината на България в хотелски комплекс „Дъбраш” с водещи: Димитър Славчев – ученик от X-а клас, г-жа Райка Славчева, г-жа Силвия Морети от Италия и г-жа Михаела Минеа от Румъния. Програмата включваше: български народни песни и танци, френски танци, забавни и развлекателни игри,  викторина за партньорите, конкурс за Мiss и Mistar интернационална вечер, връчване на подаръци от: Екипа на Проекта, Училищното ръководство, г-жа Зайра Ибишева – Общински съветник, която връчи  подаръци на всички гости.

Партньорите опитаха от нашите гозби, традиционни сатовчански баници, приготвени от колектива на СОУ – Сатовча.

Г-н Милко Сиркьов, г-жа Цветана Янева и г-жа Райка Славчева връчиха сертификатите на партньорите от Италия и Румъния за участие в мобилността и за участие в 10-часов курс по български език, ниво А1, който се водеше от г-жа Райка Славчева. Вечерта продължи с български народни песни и танци в изпълнение на г-н Наум Странджев. Партньорите се забавляваха и играха наши български хора.

На 18.03.2016 г. след курса по български език се отправихме към читалище „Св.св.Кирил и Методий”, където началните учители от училище Сатовча – г-жа Емилия Бошнакова, г-жа Зайра Гадаахмед, г-жа Нели Узунова, г-жа Азизе Арнауд, г-жа Десислава Юзекчиева, г-жа Йорданка Шекерова, г-ца Сузана Влайкова, г-ца Аксиния Влайкова  бяха подготвили Пролетен карнавал. Партньорите имаха възможността да се запознаят с българските празници и традиции – Баба Марта, Благовещение, както и с театралните постановки на френски език – „Дядо ряпа вади” и „Гарванът и лисицата”, изпълнени от учениците от трети и шести клас.

Координаторите на Италия и Румъния – г-жа Силвия Морети и г-жа Михаела Минеа имаха думата за изказвания и благодарности. Ето какво казаха те:

„България е една много красива страна. Посетихме едно българско училище с много богата материално-техническа база. Бяхме посрещнати мило и сърдечно от цялото училище. Учителите са образец на всеотдайност и професионализъм, използват иновационни и интерактивни методи на преподаване. Научихме от курса по български език вашата азбука, поздрави, песни, плодове, зеленчуци и др. Опознахме и се сприятелихме с хората от Сатовча. Учениците имаха възможност да комуникират на френски и английски език. Научихме много неща за историята, културата, бита,    традициите и творческия процеси в училището. Видяхме красивите забележителности и невероятната природа. Българите са мили, грижовни, сърдечни и гостоприемни хора, които ни отрупаха с много подаръци.

Международната среща бе организирана на много високо ниво, много творческа и професионална. Обменихме един педагогически, европейски опит с експериментиране на класове от училище Сатовча и нашите ученици от Италия и Румъния.

Изказваме благодарности на: цялата общност, Кмета на Община Сатовча – д-р Арбен Мименов, г-жа Зайра Ибишева, Директора на СОУ „Св.св.Кирил и Методий” – г-н Милко Сиркьов, г-жа Цветана Янева, всички учители, родители и ученици, г-жа Райка Славчева – Координатор на Проекта”.

Поздравления! Благодарим Ви!

Като Координатор на Проекта изказвам благодарности на: г-н Милко Сиркьов, г-жа Цветана Янева; г-н Арбен Мименов, г-жа Зайра Ибишева, г-жа Катерина Коджаманова, г-н Кирил Караколев, учителския колектив и помощния персонал при СОУ-Сатовча, ученици, родители, транспортна фирма ЕТ „БЕСИ”, транспортна фирма ЕТ „Нели Бурова – НЕЛСИ”, хотелски комплекс „Дъбраш”, механа „Лес”, Учебен център за олимпиади, гр.София, моите родители и моето семейство.

БЛАГОДАРЯ ВИ!!!

 Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език, Директор по Европейски проекти към Френски Алианс, гр.Благоевград и Координатор на проекта

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене