Четирима благоевградски съдии се изправиха на свидетелската скамейка по делото, водено от ексшефа им Кр. Аршинков срещу ВСС за 50 000 лв. обезщетение

Четирима благоевградски съдии – Катя Бельова, Маргарита Коцева, Иво Харамлийски и Надя Узунова, смениха съдийската катедра със свидетелската скамейка на Административен съд – Кюстендил по дело, водено от бившия административен ръководител на Благоевградски окръжен съд /БОС/ и настоящ редови съдия там Красимир Аршинков срещу Висшия съдебен съвет /ВСС/. Производството е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/, по което съдията настоява за 50 000 лв. обезщетение, а колегите му трябва да свидетелстват за проверката, направена от трима представители на ВСС преди няколко години в Окръжен съд – Благоевград, станала популярна като доклада „Сукнаров“.

Освен четиримата съдии в залата показания дадоха и Лиляна Колчагова и шефката на радио „Бумеранг” в Банско – Илияна  Иванова.

От разпитите на четиримата съдии стана ясно, че две от дамите магистрати поддържат с ищеца Красимир Аршинков и съпругата му Маргарита Аршинкова, която е и негов адвокат по делото, само служебни отношения.

8

„Откога не се поздравяваме?” – попита адв. Аршинкова съдия Надя Узунова. Отговорът бе: „Не се поздравяваме с Вас, но в зала работим. Нашите отношения са служебни”. По време на разпита на съдия Узунова трябваше да отговори и на въпроса някога била ли е притискана да „обслужва Аршинкови и да решава дела – не по съвест”. Отговорът на съдийката бе категоричен – не.

Магистратката трябваше да отговаря на въпроси, свързани със съпруга й Петър Узунов, който също е съдия в Благоевградски окръжен съд, както и на питането вярно ли е, че след проверка на административното отделение на БОС в края на миналата година по време на общо събрание на административните съдии в кабинета на Катя Бельова е било направено заключение, че една от слабостите на съда е, че семейство Надя и Петър Узунови са колеги в административното отделение на БОС и председатели на втори и четвърти състав.

„Не си спомням да е коментирано такова заключение”, каза съдия Узунова.

7

От разпита на съдия Иво Харамлийски стана ясно, че той и съпругата му, както и семейство Аршинкови се познават от студентските години, „дори Аршинкови са наши кумове”, каза Харамлийски. Той обясни, че преди имали негласно споразумение, когато съпругите на двамата съдии – адвокатки, се явяват пред състав, където заседават Аршинков или Харамлийски, мъжете да се отвеждат.

„Сега с декларациите за конфликт на интереси нещата са оформени писмено”, каза съдия Харамлийски.

6

На въпроса имаше ли напрежение по времето, когато аз бях председател на БОС, съдия Катя Бельова, и.д. председател на БОС, отговори: „През 2008 и 2009 година се чувстваше напрежение в съда. Кое го е провокирало, не мога да кажа. Причините за напрежението най-вероятно са комплексни.”

„Вярно ли е, че по време на избирането Ви за председател на БОС сте казали, че проблемите на съда имат в основата си семействеността в съда?”, попита съдия Аршинков.

„Аз не мога да кажа дали съм казала тези думи и дали те не са извадени от контекста”, обясни съдия Бельова и допълни, че според нея има пропуски в ЗСВ, а семействеността в съдебната система може да породи съмнения за безпристрастност. За отношенията си със семейство Аршинкови магистратката бе категорична – само служебни, колегиални отношения.

По интересни бяха показанията на останалите две свидетелки – банскалийките Илияна Колчагова и Илияна Иванова. Първата е разследвана, след като във форум в интернет е изписана заплаха за убийство към семейството на съдия Аршинков.

„Тези думи: „Председателю, внимавай, като дойдеш в Банско, да не ти падне тухла върху главата“, не са мои. Разследването бе прекратено, тъй като беше установено, че ай-пи адресите ни са били взети и разкрити незаконно”, каза пред съда Колчакова. Тя декларира, че не е заплашвала съдията, а докато течало производството, разследващият полицай й казал: „Ако не беше от председателя на съда, това разследване досега да беше прекратено”.

Колчакова, която бе свидетел на ВСС, бе определена от адвокат Аршинкова като криминалнопроявена. Свидетелството й за съдимост показа, че тя в действителност има наложена присъда пробация за измама.

„Аз съм една от измамените. Имам документи за всичко. В Банско има много измамени от Колчагова, но те нямат документи. С Колчагова се запознах чрез дъщерите й, които работеха при мен в радио „Бумеранг”, каза пред съда Илияна Иванова, която е свидетел на семейство Аршинкови.

„Преди години, тъй като беше започнал сезонът в Банско, не можах да отида до адвокатката си в Благоевград да й занеса 5000 лв. за активирането на фирма, която беше в ликвидация. Дадох парите на Колчакова да й ги занесе. След няколко дена ми каза, че трябва да занеса 3000 лева при частния съдебен изпълнител Цанковски, уж пак за моята адвокатка. След като няколко дена адвокатката ми се обади и каза, че при нея няма пари, аз отидох при Цанковски и го попитах за 3000 лв., а той ми отговори, че те били за Колчагова. Тогава нямах документи и нищо не можах да направя, но след няколко дена Колчагова чрез приятелката си, директор на моята банка, изтеглила 1500 лв. от сметката ми. Чак тогава я хванаха, защото се беше подписала вместо мен, обясни Иванова. Заради това е и присъдата й пробация, а самата Колчагова не мога да кажа какъв бизнес има, но категорично не живее в Банско, обясни пред съда радиошефката и допълни, че все още не си е върнала дадените 8000 лв.

Следващото заседание по делото е насрочено за 27 април.

„На нас, магистратите, ни остана само доброто име, заради това водя това дело”, обясни съдия  Аршинков на Йордан Георгиев от Кюстендилска окръжна прокуратура на старта на процеса.

Както „Струма“ писа, безпрецедентното дело, водено от бившия председател на Окръжен съд – Благоевград  Красимир Аршинков срещу Висшия съдебен съвет, се гледа от Административен съд – Кюстендил, след като колегите на магистрата от Благоевградски окръжен съд си направиха отвод. Молбата на Аршинков е от януари 2015 г.

Ябълката на раздора е доклад на т.нар. комисия „Сукнаров“ в предишния ВСС, която го проверява като шеф на Благоевградски окръжен съд за евентуален конфликт на интереси след поредица публикации, сигнали на граждани и анонимки за това дали при правораздаването по граждански дела има шуробаджанащина с оглед активната практика на адвокат Михаела Аршинкова, съпруга на председателя на Окръжен съд – Благоевград.

В крайна сметка ВСС прави извода, че има значителна концентрация на дела при едни и същи съдии, а при отсъствие на надеждна система за разпределение на делата се създават съмнения у гражданите и магистратите за пристрастност, зависимост и вероятност за преследване на лични интереси от страна на административния ръководител – обстоятелства, обосноваващи възможност за конфликт на интереси.

Докладът е изпратен по компетентност на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и след като е гласуван от ВСС за сведение, е качен в служебния сайт на 28 януари 2010 г. След проверката  Красимир Аршинков не е наказан дисциплинарно, но ситуацията го елиминира от надпреварата за втори мандат като административен ръководител на Благоевградския окръжен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене