Жителите на Кметската махала в Гоце Делчев се веселиха на обща трапеза на Прошки, извиха дълги хора около сирницата

asdasd

За поредна година жителите на гоцеделчевския квартал „Първи май“ почетоха празника Сирни Заговезни. За да си поискат прошки, се събраха хора от близки и далечни краища на България и света на възраст от 1 до 101 години, като не забравиха завета на своите баби и дядовци да държат традицията жива.

Както си му е редът, жителите на познатата още като Кметска махала спазиха изцяло ритуала. Рано сутринта почти всички мъже и деца от квартала, без да се плашат от дъжда и лошото време, браха хвойни за сирницата. След това направиха навеси и наредиха сирницата.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и по-възрастните му съкварталци бяха сърцето на организацията, те умело предадоха част от „властта“ на по-младите, които напълно оправдаха доверието им. Сред стриктно разпределените отговорности бе тази за спазване на мерките за безопасност, за което отговаряха Александър Бутилов и Борислав Георгиев, които запалиха обредния огън точно в 20.00 и той лумна, независимо от влагата и ръмещия дъжд.
За приготвянето на храната тази година около скарата основната тежест се падна на Виолета Георгиева и Кръстьо Жбантов, които не пожалиха сили и умения, за да не позволят някой да остане гладен. Приготвените от тях вкусотии на скарата и салатите бяха чудесен акомпанимент на домашното вино и ракия, които съкварталците донесоха за празничния повод.

Отново по утвърден обичай, за да бъде веселието пълно, организаторите се бяха погрижили за музикално оформление на събитието. Музикантите изпълниха едни от най-хубавите и любими песни на жителите на кв. „Първи май“, които виха кръшни хора около празничната сирница.

Много емоции с добрите си изпълнения на популярни и свои авторски песни донесе местният поет Любен Радойков, който се оказа освен майстор на словото и тънък познавач на китарата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене