Заради увеличена такса и съмнения за свинско в менюто: Родители от Рибново спират децата си от забавачка

Истинска паника е обхванала от края на миналата седмица мнозинството родители на малчугани, посещаващи ЦДГ „Светлина” в гърменското село Рибново.

Те са спрели децата си от градината, страхувайки се, че новият доставчик на готовата храна, който е християнин, няма да се съобразява с религията им, която не позволява консумация на свинско месо.

Родителите не твърдят, че новият доставчик – Тома Мечев от Гоце Делчев, умишлено ще нарушава религиозните порядки на мюсюлманите, но се притесняват от това, че в кухнята на Мечев, където се готви и за други заведения и институции, храната на децата им ще се приготвя в едни и същи съдове, в които готвачите приготвят и ястия със свинско месо.

Въпреки че по този важен за мюсюлманите от Рибново въпрос са проведени специални разговори между директорката на градината, кмета на общината Минка Капитанова и новия доставчик, дал уверения и гаранции, че храната на децата в Рибново се приготвя в нови и отделни съдове, купени специално за тази цел, съмненията у родителите остават и голяма част от тях продължават да спират децата си от забавачката.

Майки и бащи от гърменското село коментираха, че с идването на новия доставчик таксата за изхранването на децата се увеличава с 30 стотинки. Досега те са плащали по 2 лева, а занапред ще трябва да плащат по 2,30 лв. за храноден.

ЦДГ „Светлина“ неотдавна обяви конкурс за доставчик на готова храна за малчуганите поради липса на собствена кухня и персонал.

До този момент храната на децата се е приготвяла в училището на селото, където има модерно обзаведена кухня, с училищен стол и ежедневен контрол за качеството на стоките и приготвянето на самата храна.

Въпреки желанието на директора на училището Манчо Джуркин да участва в конкурса и да продължи в училищния стол да се приготвя храната и за децата от градината, която е буквално на метри от учебното заведение, се оказало, че не отговаря на изискванията, защото както училището в Рибново, така и всички останали в страната не са регистрирани по ДДС и разходите за приготвянето на храната за ЦДГ „Светлина“ в никакъв случай не могат да се вместят в обявената обществена поръчка от 2,30 лева за храноден.

„Нямаше как да участвам в тази поръчка, защото според изискванията кандидат без регистрация по ДДС не може да участва“, коментира директорът на СОУ „Йордан Йовков“ в Рибново – Манчо Джуркин в отговор на отправените към него упреци от родители, че той бил отказал приготвянето на храната за децата им да продължи в стола на училището.

Манчо Джуркин обясни, че досега това е било възможно, тъй като не е имало подобно изискване и разликата за ДДС-то от 2,30 до 2,76 лева била дотирана от бюджета на градината.

Обществената поръчка, спечелена от фирмата за кетъринг на Тома Мечев от Гоце Делчев, е за една година и е на стойност от 54 000 лв. без ДДС, при прогнозна стойност за един храноден на дете от 2,30 лева без ДДС.

Изискванията към фирмата са доставките на готовата храна от Гоце Делчев до Рибново, което разстояние е около 30 км, да се извършват два пъти дневно – в 7.50 часа – закуска и подкрепителна закуска за 10.00 часа, и в 11.50 часа – обяд, съдържащ супа, основно ястие и десерт и подкрепителна закуска за 16 часа.

Приготвянето и доставянето на храната според договора трябва да се извършва съгласно предварително изготвеното от изпълнителя и одобрено от медицинско лице или директора на детската градина седмично меню, ежедневно в работни дни с капацитет около 130 деца на фиксираната в офертата цена от 2,30 лева за храноден на дете.

Публичното отваряне на офертите се е провело на 1 март тази година в дирекцията на ЦДГ „Светлина“ в село Рибново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене