Ангелкова събрала доста черни точки покрай драмата с втория лифт в Банско, Борисов сменя двама министри

Мащабна рокада в Министерския съвет се задава до броени дни. Премиерът Бойко Борисов смята да се раздели с двама членове на кабинета заради непрекъснатите скандали във ведомствата им. По от „Дондуков“ 1 ще изхвърчи Николина Ангелкова, а веднага след нея куфарите май ще стяга и здравният шеф Петър Москов.

Министърката на туризма е събрала в последно време толкова черни точки покрай безконечната драма с втория кабинков лифт в Банско, а от бранша непрекъснато докладвали в деловодството на Борисов и че тя се държи като безгласна буква и няма ясна позиция по нито един от проблемите на туристическата гилдия.

„Освен да си прави селфи снимки със световните знаменитости по форумите, които посещава, не е свършила нищо полезно за рекламата на България навън и за привличането на повече скиори и летовници у нас. Тя е пълен срам за кабинета“, категорични били и туроператори, и хотелиери.

Няколко са опциите пред премиера, ако изгони недоразумението Ангелкова. По информация на „Всеки ден“ временно Борисов най-вероятно ще сложи вицепремиера Томислав Дончев, който сега няма министерство с портфейл, за разлика от колегите си Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова. Вече се правели сондажи сред бранша и за заместниците на Ангелкова и как някой от тях би бил възприет в него.

Междувременно вчера Борисов отмени поправката за къмпингуването на открито, с която то бе забранено и която предизвика протести с кемпери и каравани на жълтите павета. Министър-председателят заръча нови промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, при това до сряда, когато Народното събрание ще ги гласува спешно.

„ГЕРБ не е автор на тази идея, но съм за терминът „къмпингуване“ да бъде конкретизиран“, коментира вчера Борисов. Не е изключено и някой от депутатите в ресорната комисия да оглави ведомството. Вторият с оставка в джоба в кабинета е безспорно здравният Петър Москов. След като Конституционният съд отхвърли внесената от него и приета от парламента здравна реформа, премиерът много сериозно обмислял да се раздели с него.

Стотици писма от пациентски и лекарски организации валят от месеци на „Дондуков“ 1 и в сградата на ведомството на Москов, заради което, макар министърът да е пръв поддръжник и приятел на Борисов, вероятно ще си тръгне до броени дни. На негово място вече се обсъждат две лица – шефът на ВМА ген.-майор Николай Петров, както и директорът на АГ болницата „Света София“ Иван Костов. В интервю Николай Петров обаче отрече да се стяга за министерски пост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене