Парламентът прие секретният доклад за КТБ да бъде публикуван

Парламентът прие да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс партнърс” за фалита на КТБ, предаде Фокус.

Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от народните представители от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски.

Промените бяха приети със 124 гласа „за”, 0 „против” и 4 „въздържал се”.

По време на обсъждането на промените в закона депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров попита: „Защо международното разследване на наетата компания за КТБ се ограничи до писането на доклад, а не до събиранията на вземанията, разбира се, срещу определен процент”.

Той и колегите му предлагат разпоредбите по този закон да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори. Според вносителите измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.

В средата на февруари министърът на финансите Владислав Горанов поиска докладът за КТБ да бъде разсекретен.

От международната компания се съгласиха становището им да бъде показано само пред депутатите, затова седмица по-късно – на 23 февруари – Горанов изпрати доклада в Народното събрание.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на „Корпоративна търговска банка“ АД, за да проведе разследване. Компанията трябваше да проследи активите на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики, както и да препоръча действия за възстановяването им.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене