Струмяни отбеляза тържествено трети март

3 март Струмяни

С венци на признателност пред падналите за свободата на родината, с тържественото вдигане на знамето на България и с концерт-спектакъл стотици граждани от Струмяни и Микрево се присъединиха към тържествата, посветени на националния празник.

3 март Струмяни 1

„За нас, българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, зарадикоято дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България“, каза в приветствието си кметът на община Струмяни Емил Илиев и допълни:

„Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили“.

Кметът честити празника на всички жители на община Струмяни и подчерта, че повече от всякога е необходим патриотизмът, вярата и символите на обединението на България.

3 март Струмяни 2

Концертът припомни славните дни на Шипка и с песни и танци, изпълнени от самодейци от детската градина, средното училище и читалищата ознаменува 3 март.

3 март Струмяни 3

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене