610 души се включиха в похода към връх Свети Илия, посветен на Националния празник на България

610 души се включиха в похода към връх Свети Илия, посветен на 3 март Националния празник на България. Това каза пред репортер на медията Сергей Генчев – от ТД „Родопея” – Ягодина. Генчев уточни, че това е броят на хората, които са тръгнали от площада на село Ягодина в масовия поход, но общият брой на изкачилите се до върха е по-голям, тъй като през целия ден се качват туристи на върха.

5

Начело с българското знаме, европейското и на дружеството, под звуците на шест гайди, местни и гости от цялата страна се изкачиха на връх Свети Илия, където с гръм на черешово топче се постави началото на празничната програма, посветена на 3 март. При изкачването участниците в похода имаха възможност от връх Бърцето да наблюдават състезанието с джипове, в което тази година се включиха трима участници. На връх Свети Илия, където се намира и панорамната площадка „Орлово око” туристите чакаха на опашка, за да се снимат с българския трибагреник, поставен от организаторите на самата площадка. Тържествени слова по повод празника изнесоха Алексей Стоев – директор на Филиала на Института за космически изследвания и технологии в Стара Загора към БАН и председател на Българския туристически съюз , и Тодор Тодоров – председател на ТД „Родопея” – Ягодина.

Без име

Подкрепителни напитки и безплатен обяд, осигурен от дружеството имаше за всички, които се включиха в похода. Парични награди получиха най-малкият и най-възрастния участник в похода – 2-годишната Деница от Сливен и 83-годишният Георги от село Ягодина. Проведоха се и спортно-туристически състезания.
Даниела БОЙКОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене