Двама ЮЗУ студенти – първите доброволци от Пиринско да влязат в казарма на 11 април

Петър Митев

Двама студенти в ЮЗУ „Н. Рилски“ са първите доброволци от Пиринско, заявили желанието си във Военното окръжие в Благоевград да преминат триседмична военна подготовка. Министерство на отбраната поема всички разноски на мераклиите, включително пътните до Плевен и обратно, където ще се проведат два курса през 2016 г. Единият стартира на 11 април, а вторият – на 10 октомври.

„Доброволното обучение на млади хора не ги задължава с нищо, след завършване на курса те се зачисляват в резерва, но това не значи, че ги взимат на отчет”, поясни началникът на Военно окръжие – Благоевград подп. Петър Митев. „Преминалите начално обучение впоследвие могат да изкарат и курс за специализирана подготовка”, допълни той.

„Много млади хора имат желание да получат основни знания и умения по военно дело, но на практика няма къде, курсът, който се организира от министерството, е изключително полезен в тази посока”, обясни подп. Митев.

Кандидатите да се включат трябва да представят автобиографията си, копие на дипломата и на личната си карта, свидетелство за съдимост и документ, че са физически и психически здрави.

Миналата година петима от Пиринско са преминали доброволна военна подготовка в Плевен.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене