Топ Преса пита районното мюфтийство имало ли е връзка с фондацията „Ал Укаф ак Ислями“?

Скандални документи осветлиха връзките на Главното мюфтийство с ислямисти гръмна www.dailypress.com . Фондация от Саудитска Арабия плащала екскурзии на имамите на Мустафа Хаджи

Скандални документи показват как Главно мюфтийство е било в договорни отношения с Муафак Ал Асад, управител на фондацията „Ал Уакф ал Ислями“. Документите са изпратени до „Господари на ефира” от източник, пожелал да остане анонимен. Заради връзки с тази фондация 13 имами бяха осъдени в Пазарджик, тъй като в проповедите им е имало религиозна омраза. Отделно Главно е изпращало благодарствени писма до въпросната фондация, която е забранена у нас. Освен тази кореспонденция, у нас започна първото дело за проповядване на идеите на ИДИЛ. Подсъдими са 14 души, обвинени за насаждане на духовна омраза и призоваване към джихад. От предаването показаха документи на арабски език, според които главният мюфтия Мустафа Хаджи е дал под наем масивни сгради в Сърница на Муафак Ахмед Аласад, управител на скандалната фондация, за обучение на имами. Мюфтийството изпраща писма до Аласад, в които заявява готовност да контролира ученията, да изпрати свои преподаватели, програмата на училището и да благодари за помощта на фондацията за уредени срещи с личности в Саудитска Арабия и пътувания на малък хадж. Мустафа Хаджи на свой ред обещал да даде 2000 долара за кола, която да обслужва нуждите на училището за имами.

Директорът на „Центъра за близкоизточни изследвания” д-р Мохд Абуаси изрази притеснения на връзките между Главното мюфтийство с организация, включена в списъци за терористични организации. Според бившия американски посланик у нас Джон Байърли, фондацията е близка с джихадистите „Ислямски братя”. „Това е измама! Да лъжеш хората, че ги учиш на традиционен ислям, а им водиш ислямисти от Саудитска Арабия”, констатира Мохд Абуаси.

Ние от Топ Преса искаме да попитаме дали нашето районно мюфтийство е имало връзка с тази фондация и ако е имало защо се е скрило от обществеността?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене