АПИ: От 16 до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътища, през Владая ще има две ленти за излизащите от София

В последният работен ден преди четирите почивни дни по случай Националния празник на Република България, между 16.00 ч. и 20.00 ч., ще бъде ограничено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Това съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София – Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.
Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
• Автомагистралите;
• път I-1 Видин – Ботевград;
• път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
• път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
• път I-5 Русе – Велико Търново;
• път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
• път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас;
• път II-18 Околовръстен път София;
• път II-19 Симитли – Гоце Делчев;
• път II-86 Пловдив – Смолян;
• път II-99 Бургас – Царево.
Движението на МПС над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 6 март /неделя/, от 14 ч. до 20 ч.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес от 12.00 ч. до 16.30 ч., и утре – 3 март, от 8.00 до 14.00 ч. ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 (Е-79). При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/.
На 6 март /неделя/ от 10.00 ч. до 16.30 ч. в същия участък отново ще има по две ленти за движение в посока Перник – София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.
Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
На 3 март за тържествата на връх Шипка между 8 ч. и 14,30 ч. ще бъде ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход – път I-5 /Е-85/ Габрово – Шипка – Казанлък /в двете посоки/.
Транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката – път II-55, по следния маршрут: Русе – Велико Търново – Дебелец – Проход на Републиката – Гурково и обратно.
Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово – Трявна – Белица – Вонеща вода – „Прохода на Републиката“ и обратно.
За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер – Казанлък – път II-55 – Гурково – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (път I-5 с път I-6).
Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене