Гърците ни откраднаха мартениците

Традицията да си подаряваме мартенички на 1 март всъщност е гръцки античен обичай. Това твърди електронното издание в южната ни съседка Greek reporter.

„Според пролетната традиция, наречена „Марти“ или „Марта“, възрастните и децата носели малки гривни или гердани, направени от червени и бели вълнени конци от 1 до 31 март. Тази традиция се е появила най-напред в древна Гърция и след това се е разпространила на целия Балкански полуостров“, така гръцката медия обяснява древния обичай.

Сайтът свързва мартенската традиция с богинята на плодородието Деметра и дъщеря й Персефона и ритуалите по време на празниците, посветени на тях. Хората, които са участвали, е трябвало да носят подобни гривни, наречени „кроки“, на дясната си ръка или на левия крак. Тези гривни се носят и днес и повечето гърци си ги слагат в последния ден на февруари.

Според вярванията гривните от червен и бял конец предпазвали от здравословни неразположения и пазели кожата на лицето незасегната от силните слънчеви лъчи през пролетта и от променливото през март време. А за древните гъркини бялата като сняг кожа била сигурен белег за етническа чистота и символ на възможността едно момиче може да си намери богат жених.

Все още в някои региони на Гърция в последния ден на март мартеницата се закачва на розов храст, след като притежателката й е видяла обаче щъркел. А той, като видел мартеницата, щял да я вземе и с нейна помощ да си направи гнездото, пише още изданието.

retro.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене