Бащата на Борис Анзов – Кирил ЕКСКЛУЗИВНО: България прогони кадърните си хора навън. Борис направи интервюта с различни лидери в Армения, Азербайджан, Чечня, Русия. Лично външният министър на Русия го уважава много като журналист

Нямам връзка със сина си, телефонът му е изключен. Моля се да е добре и да не е тежко ранен. Не знам дали е в Сирия. Знам, че е там от преди 15-20 дни, когато бе единственият поканен от Източна Европа журналист на ракетния крайцер „Москва“ от руското външно министерство.

Това заяви неврокопският бизнесмен Кирил Анзов, баща на ранения при престрелка в Сирия Борис Анзов. По първоначални данни куршум го е уцелил в ръката.

„Синът ми е гражданин на България, но живее и в Москва, където си направи собствен информационен сайт, живее и в Лондон. Завършил е „Международни отношения“ в Университета за дружба между народите в Москва, специализирал е там и в Лондон. Знае три езика – руски, английски и испански“, разказа Кирил Анзов, който е собственик на фирма „Бултера“ ООД и има сериозни контакти в Русия. Твърди, че синът му пробвал преди време да работи в някои от големите български медии, но не успял.

„България прогони кадърните си хора навън. Борис направи интервюта с различни лидери в Армения, Азербайджан, Чечня, Русия. Лично външният министър на Русия го уважава много като журналист. Сам се оправя в живота, една стотинка не е взел от мен. Авантюрист е като мен, не обсъжда с никой къде и кого ще ходи. Няма как да го спра да ходи на опасни места“, каза още бизнесменът. Признава, че го боли, задето Борис не съгласува намеренията си с него.

„Ще опитам да получа информация от руското външна министерство. Той прави всичко в името на България, иска да прослави страната ни. Гордея се със сина си. Възпитал съм го да е родолюбец, както и сестра му. Да обичат безумно България, да я поставят достойно на европейската карта. Знам, че работи добре с Веселин Стаменов, който е шеф на местния вестник „Топ преса“, уточни Кирил Анзов. Радва се, че Борис често е канен на събития от администрацията на президента на Русия Владимир Путин. И стиска палци всичко със сина му да е наред.

„Преди 25 години имаше икономика, сега няма нищо, гоним младите в чужбина. Направил съм толкова инвестиции тук, а отникъде не ти подават ръка. Затова и синът ми се принуди да живее в Русия, там да прави журналистика. Дано се оправи, не мога да го спра от избрания път“, допълни бащата на Борис Анзов, цитиран от „Стандарт“.

„Снимахме репортаж от селце в близост до град Латакия. След това излязохме на височина, от която се вижда турската граница. Постояхме 4-5 минути, след което руските военни ни казаха бързо да се махаме, защото може би сме били забелязани. Раздаде се първият взрив, но уличката беше много тясна и бронетранспортьорът заседна“, сподели Анзов за Нова телевизия непосредствено след инцидента.

 „Бях първият, който излезе. Докато тичах, се раздаде втори или трети взрив и един руски войник се хвърли върху мен. Получих множество наранявания по ръцете и краката, допълни той.

Сред журналистите е имало представители на медиите от България, Русия, Германия, САЩ, Канада, Гърция и Китай.

12804706_889786571134408_5374629660410366181_nОт министерството на отбраната на Русия съобщиха, че огънят е дошъл откъм границата с Турция, от района на селището Дама, което се намира в близост до Идлиб, предаде ТАСС. По данни на сирийската армия, обстрелвала е групировката „Джебхат ан Нусра”. Анзов посочи, че друг възможен извършител е ИДИЛ.

Общо са били изстреляни осем снаряда, които са паднали на разстояние от 150 до 400 метра от представителите на медиите, които са били 33 на брой. Руски войници с БТР им оказали помощ след обстрела.

От външно министерство за момента нямат информация за български журналисти, намиращи се в района на Латакия. Групата е взимала интервю от  местни жители в райони, в които вече е подписано споразумение за прекратяване на огъня.

12806206_889786211134444_2087560447923525823_n „Никой не се е обръщал към нас, за да ни уведоми, че иска да посети Сирия. Проверяваме случая“, каза говорителят на външно министерство Бетина Жотева, цитирана от БГНЕС. Тя изрази надеждата, че информацията за пострадали български журналисти няма да се потвърди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене