РОДОПСКИ ПАТАТНИК

Има няколко варианта да си направите родопския пататник. Някои даже го правят с кори за баница, но това по-скоро е родопски клин, а не пататник. Аз ще ви разкажа за варианта, който съм видял от една баба от едно смолянско село.

Нужните продукти:

– килограм картофи;
– едно яйце;
– джоджен (или друга подправка по ваш вкус);
– сол на вкус

После ще развием и различни варианти.

Картофите ги настъргаваме на средно ренде. Изцеждаме ги леко от водата и омесваме с едно яйце, подправката и солта.

Навремето бабата си имаше нещо като сач и „наплескваше“ хубаво тази смес върху намасления сач и слагаше на огнището да се изпече. После успяваше „да го приплъзне“ върху една голяма чиния и да го обърне отново върху сача за да се изпече и от другата страна. Ние обаче имаме си сач, ама си нямаме огнище, пък и печката ни пече и отдолу и отгоре, затова модернизирах малко изпичането.

И така … върху една малка тавичка слагам хартия за печене и отговоре с „припляскване“ успявам да разнеса сместа, така че хем да я уплътня хубаво, хем да я разнеса равномерно. Гоня дебелина около един пръст  (ако ме питате мен не го правете много дебел). Слагаме тавичката във фурната на най-долното ниво и изпичаме отдолу. За съжаление аз готвя на око и никога не засичам време, но ако ви трябва критерий отгоре сместа хубаво е „изсъхнала“. След това премесваме на по- горно ниво и пускаме фурната отгоре и печем и отгоре. И в двата случая (отдолу и отгоре) печем на около 200 градуса.

 И сега обещаните варианти:
– във варианта показан на снимката съм добавил сирене и праз лук, а когато тръгнах да го печа отгоре наръсих настърган кашавал;
– в сместа може да добавите и домат и мляна червена чушка – и изобщо нямате никакви проблеми да добавяте сухи продукти, които ще подобрят вкуса според вашите изисквания;

– картофите имат достатъчно нишесте и по време на пости може да пропуснете яйцето – ако искате да имате по-голяма сигурност добавете например нахутено брашно или пък смлян нахут от консерва.

Приятен апетит!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене