Община Благоевград отбелязва 133 г. от рождението на Тодор Александров

тодор александров

Община Благоевград отбелязва 133 години от рождението на българския революционер Тодор Александров. В знак на дълбоко преклонение пред делото и личността на легендарния водач на ВМРО, посветил целия си живот за освобождението на Пиринска и Вардарска Македония от турско робство, пред паметника му в Благоевград ще бъдат положени венци и цветя.  Ритуалът ще се проведе на 4-ти март /вторник/ от 11:00 часа. Монументът на войводата, който се намира пред Окръжния съд, бе открит миналата година по повод 120-годишнината от създаването на ВМРО в Благоевград.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 година с отличен успех. В Скопие на 16 годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов. По-късно учителствува в гр. Виница, където работи активно за възстановяване на ВМРО. Преподава и в българската прогимназия в Кратово.

Под негово непосредствено ръководство са организирани и извършени атентатите в Щип и Кочани, които са един от поводите за избухването на Балканската война през 1912 г. Награден е с орден „За военна заслуга“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене