Първан Дангов: На помещението за обработка на чушки в Дупница ще бъде наложена административна и наказателна отговорност

чушки

Помещението за обработка на чушки в Дупница не е регистрирано по Закона за храните. Ще бъде наложен акт, първо за установяване на административно нарушение, и след това ще се търси и наказателна отговорност. Това каза Първан Дангов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. „Цехът е съществувал от около 20-тина дни, по информация на хората, които са работили в помещението и бригадира, контактувал с инспекторите. Фирмата е „Еврофрут 77” ЕООД. Цехът е бил разположен до парк „Рила” в Дупница, в посока с. Бистрица, от лявата страна, в сграда на бивш колбасарски цех – месопреработвателно предприятие, което не работи от години. Просто е използвано свободното помещение, сигурно със знанието на собственика”, заяви Дангов.
„По думите на хората, работили в цеха, преработената продукция е била връщана обратно в Гърция. Но ние искаме да изясним дали няма и пласирана продукция в България, затова сме поискали допълнителни обяснения от Димитър Димитров, собственик на фирмата „Еврофрут 77”, да ни каже под каква форма е била продукцията, етикетирана ли е, защото при нас ние установяваме етикети без нищо. Всъщност Димитър Димитров е операторът, който се явява юридическото и физическото лице, на който ще бъдат представени актовете. Той не е отрекъл нищо за незаконното помещение”, каза още директорът.
„Оттук нататък, всичко това, което е възбранено от нас, ще бъде насочено към сметището в Дупница, там ще се изкопаят ями, продукцията ще бъде вкарана вътре и няма да влиза изобщо за консумация. В помещението е имало крайно лоши хигиенни условия, при които се е извършвала обработката и преработката – всъщност преработката се е изразявала във вадене на дръжките и семената на чушките, които са били консервирани в този вид”, допълни Дангов. По думите му – от помещението има изтичане на отпадни води към река Бистрица, така че Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) ще бъде сезирана, за да се види дали има замърсяването и какво е то.
Лилия ЛЮТАКОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене