„Рилски спортист” на финал за Купата след 6 г. прекъсване

След 6-годишно отсъствие „Рилски спортист” ще играе финал в турнира за Купата на България. Тимът от Самоков, който в предишните три издания на надпреварата стигна до бронзовите медали, стигна до спора за титлата с абсолютния хегемон през новия век у нас „Лукойл Академик”. Това стана възможно след две хубави победи над „Ямбол” (79:68) на четвъртфиналите и срещу „Берое” (80:71) във втория полуфинал. В първия „студентите” пък разочароваха цял Ботевград с категоричната си победа над домакина „Балкан” – 85:68.

Беройци започнаха вихрено срещата със серия от 8:0, но „скиорите” бързо се съвзеха от шока и на свой ред възстановиха статуквото. В края на първата четвърт момчетата на Росен Барчовски дори поведоха с 18:17. До почивката ситуацията на паркета не се промени и след 38:36 Йордан Бозов и компания се прибраха за 15-минутна пауза в съблекалнята.

Темпото се запази до средата на третата четвърт, когато „Рилецо” вдигна темпото и след няколко страхотни изпълнения се откъсна напред в резултата – 60:50. Заралии все пак опитаха последен щурм в последния период, когато се приближиха опасно близо до противника при 74:69, но представителите на рилския град удържаха преднината си и не позволиха на „зелените” да стигнат до сензационен обрат.

Благодарение най-вече на Кори Петрос и Тони Гуджино победителите взеха категорично борбата под коша (39:30), те оформиха и повече асистенции (18:11), а освен това успеваемостта им от игра достигна 47 % срещу 39 % на старозагорци.

Най-резултатен за самоковци бе неудържимият Йордан Бозов. Капитанът поведе своите с 19 точки и 78 % успеваемост от средно разстояние. По 15 пункта добавиха плеймейкърът Франк Търнър и резервата Тристан Кери, а последният успя и да се контузи в края на двубоя и остава под въпрос за финалната битка с „Лукойл”.

„Беше много труден мач. Видяхте, че „Берое” е много добър, подготвен отбор. Победихме ги най-вече заради по-големия ни опит и защото момчетата спазиха тактическите ми указания. За финала искам само да се възстановим, за да дадем най-доброто срещу „Лукойл”. Определено класата на противника е много висока, но ще видим как ще тръгне срещата. Ще стоим здраво стъпили на земята и ще анализираме всяко тяхно действие на паркета. Мога да кажа, че един отбор израства, когато играе силно срещу съперник от калибъра на „Лукойл Академик”. Другото е самозалъгване”, направи интересен коментар наставникът на „Рилски спортист” Росен Барчовски.

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене