Три забавни факта за компютърната клавиатура, които може би не знаете

Използваме нашите клавиатури ден след ден, но едва ли се замисляме за това как те работят и защо изглеждат точно така. За нас българите, както и за онези, които живеят в САЩ, Великобритания или Полша, клавиатурата е QWERTY. Но някои клавиатури, които се използват по света са наистина странни и изглеждат много различни от това, което сме свикнали да виждаме пред нас щом застанем пред компютъра.

Ако сте любопитни да научите нещо забавно за клавиатурите, не спирайте да четете. По-долу сме изброили 3 забавни факта за клавиатурата, които може да сте пропуснали, пише digital.bg.

1. Във френската част на Канада се използват масово клавиатури, които имат бутон с нарисувана на него снежинка, известен като „snow mode“ клавиш. Това е забавно, защото Канада е известна по цял свят със студеното си време и някой може би си мисли, че този бутон съществува, че това е по-специален клавиш. Това обаче не е вярно, „snow mode“ бутона е просто известния „Ctrl“ и нищо повече. Просто първата клавиатура, предназначена за Канада била създадена с такъв клавиш и оттогава производителите запазили идеята. Дори Apple, включват забавния клавиш в устройствата, които продават на канадския пазар.

2. Знаете ли, че клавишът Space е най-дългият клавиш на клавиатурата? В Япония обаче той е много по-малък, в сравнение с клавиатурите които се използват в другите държави. Това е така защото японските клавиатури изискват превключване между много повече букви отколкото се налага при останалите. Именно за тези превключвания са необходими допълнителни клавиши. Те са поставени в непосредствена близост до клавиша „Space“.

3. Освен най-дългия клавиш от клавиатурата, бутонът „Space“ е и най-използваният. Един любопитен факт свързан с него е, че според статистиката той се натиска толкова често, че се твърди, че това се прави едновременно от поне 600 000 души по света.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене