Собственик на склад за фуражи в Гоце Делчев отърва глоба от 500 лева

Снимка: Аgronavt.com

Районният съд в Гоце Делчев отмени наложена от директора на ОДБХ-Благоевград Стоян Мавродиев глоба от 500 лева на собственик на склад за фуражи в Гоце Делчев.

Санкцията е наложена след извършена проверка от хранителната дирекция, която установила във въпросния склад 40 чувала от по 50 кг всеки пшеница със съмнително качество, тъй като чувалите били без задължителния по закон етикет за произход и годност.

Производството по делото е образувано по жалба на Е.М.Д. в качеството му на собственик, с което той оспорил пред съда имуществената санкция в размер на 500 лева съгласно чл. 59, ал. 2 от Закона за фуражите.

Според решението на магистратите в наказателното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, като е нарушено правото на собственика да се запознае със съставения му акт. Пред съда жалбоподателят е заявил, че въпросният акт за административно нарушение не му е бил връчен лично и съответно документът не е подписан от него.

От събраните по делото доказателства съдът е установил още, че актът не е изпратен за връчване на нарушителя по надлежния ред, а с известие за доставяне с обратна разписка.

Най-парадоксалното в случая е, че на официалния доумент е било отбелязано, че актът е получен от упълномощено лице, на което е посочено само първото собствено име – Асен, без впоследствие Областната дирекция по безопасност на храните като институция да проследи движението на документа – дали е предаден на адресата, или не.

Без правна стойност в тази насока са счетени от съда и показанията на работничката в склада С.К, която присъствала на мястото на проверката. Тя заявила, че констативният протокол, в който е указано на нарушителя да се яви за съставяне на акта, е бил надлежно връчен на Е.Д.

В действителност протоколът бил изпратен на собственика, в чийто склад е намерено съмнителното количество пшеница, чрез друго лице, като свидетелката не се поинтересувала дали документът е получен от нейния работодател.

Според магистратите въпросните процесуални нарушения са съществени и водят до категорична отмяна на наказателното производство. Освен това нарушението било извършено за първи път.

Решението на Районен съд – Гоце Делчев подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград с касационна жалба в 14-дневен срок.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене