Цветанов оглави вътрешната комисия в парламента

От осанна до разпни го, отричан и възхваляван, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов оглави вътрешната парламентарна комисия с подкрепата на145 „за”, 7 „против” и трима „въздържал се”.

Припомняме, близо два месеца парламентарната комисия остана без ръководство, след като председателят й генерал Атанас Атанасов от РБ мина в опозиция.

Вчера бе внесено предложение именно ексвътрешния министър в кабинета „Борисов 1” Цветан Цветанов да поеме ръководството на комисията.

Пръв на трибуната за дебатите по избора на Цветанов излезе именно реформаторът Атанас Атанасов. „Няма да гласувам не за друго, а за да се подчиня на партийната дисциплина”, обяви той и сподели, че лично той подкрепя именно Цветанов да го наследи начело на комисията, а партията му била против.

Генерал Атанасов сподели, че подкрепя зам.-председателя на ГЕРБ, който след като постъпил в МВР през 87-88 година, успял да натрупа опит и да се издигне до МВР шеф.

Отговорността за това, което се случва и това, което не се случва, трябва да е на ГЕРБ, аргументира се генерал Атанасов. Той посочи, че сектор Сигурност се ръководи ръчно от премиера, което не било в противоречие с конституцията, но лично на него не му допадал този подход и това станало една от причините да напусне ръководството на комисията.

Освен това, откакто ГЕРБ дошли на власт, освен да се смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев нищо друго в сектор Сигурност не се е случило. ДАТО работи в частен интерес, ДАНС е на бойна езда, недоволен е реформаторът.

В МВР на редица позиции има хора, които не работят за страната. Тези хора, по думите му, работели за Библиотеко-сарайския интерес.

Независимият депутат Велизар Енчев пък поиска да има някакъв баланс в ръководството на парламентарните комисии. Според него не било естествено ГЕРБ да оглави и тази комисия, защото според него се стигало до парламентарно обсебване на управляващата партия на сектор Сигурност. Освен това Енчев е недоволен, че Цветанов, по думите му, е главен кадровик на ГЕРБ. Ще преядете от контрол върху службите за сигурност, алармира Енчев.

Лидерът на тъмносините Радан Кънев явно се смути от това, че съпартиецът му Атанас Атанасов се отказа от гласуването заради партийната дисциплина, а не заради своите лични убеждения.

От трибуната той обяви, че партийната дисциплина с ДСБ налагала Атанасов да е против Цветанов в името на стабилността на държавата. Кънев също така предупреди за конфликта между ГЕРБ и техния вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Реформаторът Димитър Делчев пък категорично застана зад Цветан Цветанов, изтъквайки че е бивш вътрешен министър и според него е човек, който може да се справи със сигурността и вътрешния ред в страната.

news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене