Факелно шествие в памет на Апостола ще се проведе в Гоце Делчев

Уважаеми съграждани,
НПО „Активна съвест“ Ви кани на Възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола.
Събитието ще се проведе на 19.02.2016г. от 17:30 часа, като ще започнем със събиране на площад „Македония“, ще преминем през главната улица и ще спрем пред паметника на Васил Левски пред музея, където заедно ще отдадем почит на Васил Левски с падане на колене, венец и цветя.
Нека всики истински българи,всички родолюбци и патриоти да заповядат!Васил Левски

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
Васил е роден на 18 юли (6 юли стар стил[1]) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка. Учи във взаимно училище в гр. Карлово и в класното в Стара Загора. През 1851 г. баща му умира и тримата братя остават да се грижат за семейството. Васил е на 14 и започва да учи абаджилък.активна съвест
От 1855 г. е послушник при вуйчо си Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. Учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „ Св. Св. Кирил и Методий“, основано от Найден Геров през 1850 година. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон.
Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене