Без категория

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПИТАМЕ! Кога ще бъде построен ЛОТ 4 на автомагистрала Струма? Фиктивна работа, трупане на разходи и проект…. Пред провал?!

ам струма

Какво се случва с ЛОТ 4 на автомагистрала Струма? Това се питат хората, на които всеки ден им се налага да минават този път. Това е въпросът, който вълнува и жителите на населените места, през които минава до Южната ни съседка.
Обектът е част от Европейския транспортен коридор № IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг“. Като пътна артерия има голямо значение за интегрирането на националната транспортна инфраструктура в европейската транспортна система. Участък Сандански – Кулата от км 423+800 до км 438+500 е част от първокласен път І-1/Е-79 / Видин – София – ГКПП „Кулата”.
Строителните дейности на обекта стратираха през април 2012г. Срокът за изпълнение на договора е 23м. При една проста сметка излиза, че ЛОТ 4 вече трябваше да е към своя край. Това обаче е далеч от реалността. По последни данни ЛОТ 4 на магистрала Струма ще бъде пуснат през юли 2014г. – с четири месеца след планирания срок. Това обяви министърът на регионалнотот развитие Десислава Терзиева по време на инспекция на строително-ремонтнуте дейности на участъка от Сандански до ГКПП Кулата.
Оказа се, че до момента финансовото изпълнение на проекта е 25% , а физическото – около 30%. Това казва Стефан Чайков в отговор на въпрос, свързан с оплаквания на работници, че не са получавали възнагражденията си.
При направена проверка на място се оказа, че в момента работят по 3-4 машини на фирмата изпълнител на строителството „АКТОР”. В сравнение, по време на правителството на Бойко Борисов, машините бяха по 10-12. Жителите на село Кулата се оплакват от непрекъснатото движение, което е по 24 часа, седем дни в седмицата. Те не могат да пуснат децата си да играят свободно, защото се притесняват да не ги блъсне някой камион или кола. А шофьорите от своя страна се оплакват от трасето, което е в изключително лошо състояние и измаря допълнително. По информация на Гранична полиция през празничните дни преминават десетки хиляди леки автомобили и стотици товарни автомобили, което допълнително усложнява трафика и създава предпоставки за пътни произшествия и безпокойство на жителите на село Кулата.
Хората често обвиняваха правителството на ГЕРБ, че те асфалт не ядът и на тях пътища не им трябват. Но истината е, че на хората, на които им се налага да пътуват всеки ден асфалтът,магистралите са от голямо значение.
Цената за изграждането на ЛОТ 4 е 67 176 000лв. с ДДС. Къде са всички тези пари и кое пречи изграждането на магистралата навреме? Колко време трябва, за да се построят едни 15км? Защото толкова е дължината на трасето.

 Ина КОКОВА 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене