Свържете се с нас

Култура

„Кеплер” откри 715 нови планети

Публикувано

на

НАСА

Научният екип, сортиращ данните от телескопа на американската космическа агенция NASA „Кеплер” заяви, че е открил 715 нови планети извън Слънчевата система. Това е новият голям удар на космическата машина, отбелязва Би Би Си. В последните близо две десетилетия, откакто първата т.нар. екзопланета бе открита, изследователите твърдят, че са намерили свидетелства за съществуването на само малко над1000 нови свята.

Полезрението на „Кеплер” обхваща само 305 звезди, които са в мултипланетарни системи. По-гоямата част от тях – 95% – са по-малки от Нептун, която има четири пъти по-голям радиус от Земята.Четири от новите планети, открити от телескопа, са с радиус 2,5 пъти по-малък от този на Земята и обикалят слънцата си в „обитаемата зона” – регион около звезда, в който водата може да бъде поддържана в течно състояние. Дали наистина е така, не може да се каже със сигурност – „Кеплер” наблюдава обекти на разстояние стотици и хиляди светлинни години, което е твърде далече за по-подробно изследване.

Космическият апарат бе пуснат през 2009 г. – мисия на стойност 600 милиона долара, която има за цел да достигне и проучи планети с размера на Земята в нашата галактика Млечен път, на които е вероятно да има живот. Преди последното си откритие вчера той бе потвърдил съществуването на 246 такива екзопланети. Сега увеличава броя им на 961. Това е повече от половината от всички открития в полето на космическите изследвания за последните 20 години.

„Това е най-мащабното откритие на планети, за което някога е съобщавано наведнъж. Резултатите установяват, че системите с множество планети, групирани около звезда, като Слънчевата, всъщност са нещо обичайно за Космоса. Освен това знаем, че малките планети, като тези с размера на Нептун и по-малки от Земята, са мнозинство в нашата галактика”, обясни Дъглас Хъджинс  от подразделението за астрофизика на NASA.

www.manager.bg

коментара

Култура

Продължават културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Публикувано

на

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско, продължават на 19 юли /петък/ от 17:00ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така както са го правили нашите баби и прабаби. 
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание ще можете да се включите, като Ваши учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово.
Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 23 юли Банско почита паметта на Никола Вапцаров

Публикувано

на

Преди 77 години на тази дата е издадена присъдата на поета, която е изпълнена още в същия ден на Гарнизонното стрелбище в София.


С различни прояви Банско ще отбележи гибелта на Вапцаров, за когото поезията и борбата бяха лична съдба.
В 12.00ч., в Семинарната зала в „Дом на изкуствата” към Музеен Комплекс „Никола Вапцаров”, паметта му ще бъде почетена с огнените слова на неговите стихове.


Отново там, в 12.20, ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им.
В 12.30 часа е поклонението пред паметника на поета на централния площад в Банско.
Очакваме ви!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ