„Кеплер” откри 715 нови планети

НАСА

Научният екип, сортиращ данните от телескопа на американската космическа агенция NASA „Кеплер” заяви, че е открил 715 нови планети извън Слънчевата система. Това е новият голям удар на космическата машина, отбелязва Би Би Си. В последните близо две десетилетия, откакто първата т.нар. екзопланета бе открита, изследователите твърдят, че са намерили свидетелства за съществуването на само малко над1000 нови свята.

Полезрението на „Кеплер” обхваща само 305 звезди, които са в мултипланетарни системи. По-гоямата част от тях – 95% – са по-малки от Нептун, която има четири пъти по-голям радиус от Земята.Четири от новите планети, открити от телескопа, са с радиус 2,5 пъти по-малък от този на Земята и обикалят слънцата си в „обитаемата зона” – регион около звезда, в който водата може да бъде поддържана в течно състояние. Дали наистина е така, не може да се каже със сигурност – „Кеплер” наблюдава обекти на разстояние стотици и хиляди светлинни години, което е твърде далече за по-подробно изследване.

Космическият апарат бе пуснат през 2009 г. – мисия на стойност 600 милиона долара, която има за цел да достигне и проучи планети с размера на Земята в нашата галактика Млечен път, на които е вероятно да има живот. Преди последното си откритие вчера той бе потвърдил съществуването на 246 такива екзопланети. Сега увеличава броя им на 961. Това е повече от половината от всички открития в полето на космическите изследвания за последните 20 години.

„Това е най-мащабното откритие на планети, за което някога е съобщавано наведнъж. Резултатите установяват, че системите с множество планети, групирани около звезда, като Слънчевата, всъщност са нещо обичайно за Космоса. Освен това знаем, че малките планети, като тези с размера на Нептун и по-малки от Земята, са мнозинство в нашата галактика”, обясни Дъглас Хъджинс  от подразделението за астрофизика на NASA.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене